σημαια

Εφηβική γυναικομαστία: ένα θέμα ευαίσθητο

extra_toc

 Η αντιμετώπιση της εφηβικής γυναικομαστίας χαρίζει "αρρενωπή αυτοπεποίθηση"

  Παρόλο που η γυναικομαστία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, στον έφηβο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.

   Τα περισσότερα αγόρια περνούν στην εφηβεία μεταξύ 11 και 14 ετών. Σε αυτή την ηλικία, υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή τεστοστερόνης και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, οιστρογόνων. Δεν είναι γνωστό αν παράγονται υπερβολικά οιστρογόνα ή αν υπάρχει ανισορροπία οιστρογόνων και τεστοστερόνης : παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί ανάπτυξης της γυναικομαστίας είναι άγνωστοι, οι ορμόνες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, όπως και οι κληρονομικοί παράγοντες. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από τα 2/3 των εφήβων μπορεί να βιώσουν μη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού μεταξύ των ηλικιών 12 και 16. Το πρόβλημα μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια μέχρι σημαντική αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, με τους μαστούς να γίνονται πρησμένοι, με μεγάλες σωληνωτές θηλές και να μοιάζουν με γυναικείους.


     Πώς αντιδρούν οι έφηβοι στη γυναικομαστία
   Όποια κι αν είναι η αιτία, αυτή η καλοήθης κατάσταση έχει βαθιά επίδραση στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του εφήβου. Οι έφηβοι συχνά βιώνουν ντροπή, αμηχανία, θυμό, δέχονται ειρωνικά σχόλια από τους συνομηλίκους τους ή «πέφτουν θύματα» ακόμα και ενδοσχολικής βίας (bullying), με αποτέλεσμα να γίνονται αντικοινωνικοί και απρόθυμοι να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή να βγουν γυμνόστηθοι στην παραλία ή το κολυμβητήριο. Περπατούν «καμπουριασμένοι» ή μπορεί να φορούν πολλές στρώσεις ρούχων, ακόμα και με ζεστό καιρό. Μερικά αγόρια γίνονται σκόπιμα παχύσαρκα, νιώθοντας ότι είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό να είσαι παχύσαρκος απ’ ότι να έχεις μεγεθυμένους μαστούς. Η αυτό-εκτίμηση γίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα, αφού αποφεύγουν τις οικείες καταστάσεις και είναι διστακτικοί να συναναστραφούν με κορίτσια. Η συναισθηματική αυτή αναταραχή μπορεί να καταλήξει και σε κακές επιδόσεις στο σχολείο. Ορισμένες περιπτώσεις γυναικομαστίας είναι παροδικές και επιλύονται μόνες τους καθώς τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ενώ άλλες φορές το επιπλέον λίπος προκαλεί ένα μόνιμο πρήξιμο στο στήθος. Αν η κατάσταση αυτή διαρκεί περισσότερο από ένα έτος ή προκαλεί συναισθηματική δυσφορία στο γιο σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τη συζήτηση με έναν πλαστικό χειρουργό για την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας. Η γυναικομαστία δεν μπορεί να θεραπευτεί με δίαιτα και γυμναστική. Μην ζητήσετε, επομένως, από το γιο σας απλά να ασκηθεί : δώστε του τη δυνατότητα να κάνει τη μοναξιά του μια κατάσταση του παρελθόντος με τη βοήθεια της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής.


     Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας
   Από μια τομή γύρω από τη θηλή, ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί τον υπερβολικό αδενικό ιστό ή χρησιμοποιεί λιποαναρρόφηση για την αφαίρεση του ανεπιθύμητου λίπους. Ένας συνδυασμός των δύο τεχνικών μπορεί να χρειαστεί για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης σε έναν έφηβο είναι η καλή κατάσταση της υγείας του, που επιτρέπει την πολύ γρήγορη ανάρρωση, καθώς και η άριστη ελαστικότητα της επιδερμίδας του –ακόμα και οι πολύ μεγάλοι μαστοί μπορούν να απομακρυνθούν με σημαντική και γρήγορη σύσφιξη της επιδερμίδας. Πολύ ικανοποιητική, είναι επιπλέον, η ραγδαία αλλαγή στη στάση του σώματος και τη συνολική συμπεριφορά των εφήβων που παρατηρείται μέσα σε λίγες μέρες μετά την επέμβαση. Έχοντας καταπολεμήσει τη γυναικομαστία, τα αγόρια κερδίζουν αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση, επιστρέφουν με ένα μεγάλο χαμόγελο για τη μετεγχειρητική εξέταση, στέκονται με ίσιο και τεντωμένο το σώμα και συνήθως φορούν για πρώτη φορά μετά από χρόνια εφαρμοστό μπλουζάκι. Συχνά, με την αμηχανία να έχει πλέον φύγει, αφιερώνουν πολύ χρόνο στο γυμναστήριο και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν αποκτήσει μια άψογη αρρενωπή σωματική διάπλαση. 

Search