σημαια

ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική: μύθοι και πραγματικότητα

extra_toc

Ξεδιαλύνοντας απορίες για τη ρινοπλαστική  

   Ρινοπλαστική: η επέμβαση-πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό, με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης για όσους την επιλέγουν. Η γοητεία της ρινοπλαστικής δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι το επιτυχημένο αποτέλεσμά της αλλάζει πλήρως την εικόνα του προσώπου, αλλά ότι δημιουργεί και τις συνθήκες για δυναμικές αλλαγές στη ζωή των υποβληθέντων. Ανακαλύψτε την πραγματικότητα και ξεδιαλύνετε τους μύθους για μια από τις πιο δημοφιλείς, αν όχι την κορυφαία, επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής: 

   1. Η ζήτηση για τη ρινοπλαστική, διαρκώς, αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν τα αισθητικά και ιατρικά οφέλη της και την αναδεικνύουν σε μια από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις.

   2. «Μπορώ να ξέρω την εικόνα της μύτης μου μετά τη ρινοπλαστική, αν τη δω στον υπολογιστή»: Μύθος

   Τα προγράμματα ηλεκτρονικής προσομοίωσης (image transfer) βοηθούν στο να σκεφτείτε αφαιρετικά το πώς θα είναι η μύτη σας μετά τη ρινοπλαστική. Χωρίς να καταρρίπτεται η ψηφιακή τεχνολογία, να έχετε υπόψη σας ότι τη μύτη τη φτιάχνει το χέρι του πλαστικού χειρουργού και όχι το κομπιούτερ. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός, που θα επιλέξετε, διαθέτει εμπειρία στη ρινοπλαστική, έχει κατανοήσει τις επιθυμίες σας και έχετε μοιραστεί μαζί του τον ίδιο αισθητικό στόχο στις προεγχειρητικές συνεδρίες.

   3. «Επιθυμώ να υποβληθώ σε ρινοπλαστική αλλά πιστεύω πως είναι μια από τις πιο ακριβές επεμβάσεις»: Μύθος

   Το κόστος της ρινοπλαστικής είναι πιο προσιτό απ’ό,τι νομίζετε. Εξάλλου, η ρινοπλαστική πραγματοποιείται μία φορά και με το μόνιμο αποτέλεσμά της «αποζημιώνει» απόλυτα τους υποβληθέντες, οι οποίοι απολαμβάνουν τα οφέλη της  εφ’όρου ζωής.

   4. «Υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές που γίνεται η ρινοπλαστική»: Μύθος

   Παρόλο που η ζήτηση για τη ρινοπλαστική αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες και η ανάρρωση από την επέμβαση ευνοείται από το δροσερό καιρό, η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια οποιαδήποτε εποχή του έτους. Υπάρχει, επίσης, αύξηση της ζήτησης για ρινοπλαστική σε περιόδους διακοπών, αφού οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής δεν επιτρέπουν σε πολλούς ενδιαφερόμενους για την επέμβαση στη μύτη να μείνουν για πολύ εκτός εργασίας ή σπουδών.

   5. «Γνωρίζω τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ρινοπλαστικής αλλά είναι επώδυνη»: Μύθος

   Η ρινοπλαστική, χάρη στην εξέλιξη των ιατρικών μεθόδων, είναι περισσότερο ανώδυνη από ποτέ. Ο σεβασμός των ιστών, με τους οποίους έχει γεννηθεί κανείς και ο διακριτικός χειρισμός της μύτης από την πλευρά του έμπειρου πλαστικού χειρουργού ελαχιστοποιούν τον πόνο, επιτρέπουν τη σύντομη επάνοδο στις δραστηριότητες, ενώ τα οιδήματα και οι μώλωπες –αντίθετα απ’ό,τι πιστεύουν κάποιοι- είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

   6. Η ρινοπλαστική με τη δυναμική τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης (nasal memory surgery) διορθώνει αποτελεσματικά ακόμα και προβλήματα που άφησαν προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές, εξασφαλίζοντας ένα νέο ελκυστικό σχήμα με ελεύθερη αναπνοή. Η τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης μπορεί, επίσης, να προσφέρει επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα ακόμα και σε απαιτητικές περιπτώσεις ατόμων μεγαλύτερων ηλικιών, που το δέρμα τους έχει χάσει την ελαστικότητά του εξαιτίας της μείωσης παραγωγής κολλαγόνου.

   7. Η επιλογή του γιατρού – «Όλες οι ειδικότητες που ασχολούνται με το εσωτερικό της μύτης μπορούν να κάνουν και εξωτερική διόρθωση»: Μύθος

   Κάτι τέτοιο είναι ικανό αλλά όχι αναγκαίο, γιατί η ρινοπλαστική είναι ένα εντελώς εξατομικευμένο γνωστικό αντικείμενο της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, με το οποίο, κυρίως, ασχολείται ο πλαστικός χειρουργός, αφού αυτός εξειδικεύεται και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

   8. Η επιλογή του πλαστικού χειρουργού πρέπει να γίνεται με βάση την ικανότητα, την εκπαίδευση και την εμπειρία του και όχι με βάση το κόστος. Επειδή το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής δεν είναι δυνατό να κρυφτεί, η ανάγκη για ενδεχόμενη δευτερογενή επέμβαση μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο.

   9. Έχοντας στενή σχέση με τον πλαστικό χειρουργό σας και ακολουθώντας πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες μπορείτε να κάνετε πιο γρήγορη την ανάρρωση από τη ρινοπλαστική σας. Υπάρχουν και μερικοί τρόποι που επιταχύνουν την επούλωση και την ανάρρωση, όπως: η διακοπή της λήψης ασπιρίνης ή άλλων αντιπηκτικών φαρμάκων για λίγες εβδομάδες πριν και λίγες μετά τη ρινοπλαστική -ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο αιμορραγίας- η χρήση πριν την επέμβαση κάποιων προϊόντων (κρέμες, αλοιφές) από βότανα, όπως η άρνικα- που θα ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο και τους μώλωπες- και ο ύπνος με διπλό μαξιλάρι, αφού κρατώντας το κεφάλι σας ανυψωμένο μετά τη ρινοπλαστική μειώνεται η τάση για πρήξιμο.

   10. «Όλες οι επεμβάσεις για ρινοπλαστική μοιάζουν»: Μύθος

   Καμία επέμβαση ρινοπλαστικής δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Πρόκειται για μια απόλυτα εξατομικευμένη επέμβαση, αφού κατά την υλοποίησή της λαμβάνεται υπόψη τόσο το πρόσωπο, οι αναλογίες του και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του όσο και αυτή καθαυτή η ανατομία της μύτης. Δεν υπάρχουν επιεικώς πιο αφελείς φράσεις από «κατά τη διάρκεια μιας αναισθησίας που θα σου διορθώσω το διάφραγμα θα σου διορθώσω και την καμπούρα της μύτης». Οποιαδήποτε μεταβολή ενός στοιχείου της μύτης επιφέρει μια αλληλουχία γεγονότων, που μόνο ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός μπορεί να προβλέψει.

   11. «Η επέμβαση της ρινοπλαστικής για αισθητικούς λόγους καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία»: Μύθος

   Η ρινοπλαστική δεν υποστηρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί θεωρείται αισθητική επέμβαση και όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η διάγνωση που θέτει είναι παραποιημένη.

Search