σημαια

αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή: μύθοι και αλήθειες

extra_toc

Οι δυνατότητες της επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής   

  Η σύγχρονη Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική προσφέρει, με τις εξελιγμένες τεχνικές της, τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να υποβληθούν σε αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή και να κάνουν παρελθόν τον εφιάλτη που βίωσαν. Καταρρίψτε τους πιο συχνούς μύθους για το «ευαίσθητο» αυτό θέμα και ενημερωθείτε για την πραγματικότητα:

    Μύθος 1

   Χρειάζεται να περιμένετε μετά τη μαστεκτομή πριν κάνετε αποκατάσταση μαστού: Λάθος κατά το ήμισυ!

   Η αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή μπορεί να γίνει τόσο άμεσα όσο και σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα, η άμεση αποκατάσταση μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα απ’ό,τι αν γίνει σε δεύτερο χρόνο. Υποψήφιες για την ταυτόχρονη αποκατάσταση είναι οι περισσότερες γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού ή όσες υποβάλλονται σε υποδόρια μαστεκτομή. Η άμεση αποκατάσταση μαστού έχει τα πλεονεκτήματα της διάσωσης της φυσικής επιδερμίδας του στήθους και τη μείωση του αριθμού των ουλών. Η παροχή της δυνατότητας στη γυναίκα να ξυπνήσει μετά την επέμβαση με στήθος και να αποφύγει να βιώσει την εμπειρία ενός επίπεδου στήθους είναι ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της πραγματοποίησης της αποκατάστασης στήθους την ίδια χρονική στιγμή με τη μαστεκτομή.

   Μύθος 2

   Η αποκατάσταση μαστού δεν είναι επιλογή για τις γυναίκες που κάνουν ακτινοβολία: Λάθος!

   Είτε μια ασθενής με μαστεκτομή κάνει ακτινοβολία είτε όχι, η αποκατάσταση μαστού είναι πάντα μια επιλογή. Για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ακτινοβολία, οι πλαστικοί χειρουργοί προτείνουν αποκατάσταση μαστού βασισμένη σε κρημνούς, αφενός λόγω των υψηλών ποσοστών επιπλοκών που σχετίζονται με τα ενθέματα σιλικόνης σε συνδυασμό με την ακτινοβολία και αφετέρου διότι δεν υπάρχει δυνατότητα διάτασης του ακτινοβολημένου δέρματος. Η αποκατάσταση στήθους μετά από μαστεκτομή, συνήθως καθυστερεί μέχρι την ολοκλήρωση της ακτινοβολίας.

   Μύθος 3

   Τα ενθέματα σιλικόνης είναι η μόνη  επιλογή για την αποκατάσταση μαστού: Λάθος!

  Όταν οι περισσότερες γυναίκες σκέφτονται την αποκατάσταση μαστού, αυτόματα σκέφτονται τα ενθέματα σιλικόνης. Υπάρχουν, όμως, πολλές επιλογές αποκατάστασης διαθέσιμες για τις γυναίκες σήμερα. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού με τη χρήση κρημνών (DIEP flap, κλπ.) αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη στην επανορθωτική χειρουργική μετά από μαστεκτομή. Στο χειρουργείο με κρημνούς ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί τον ίδιο τον ιστό της γυναίκας –αυτόλογο ιστό- από άλλες περιοχές του σώματός της (όπως την κοιλιά, τους γλουτούς ή τους μηρούς) για να αναδημιουργήσει τον όγκο που χρειάζεται για ένα φυσικό, ομαλό στήθος. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για συνδυασμό ενθεμάτων σιλικόνης και αυτόλογου ιστού, συνήθως από την πλάτη, ενώ μια ακόμη πιο σύγχρονη επιλογή, που χρειάζεται να περάσει με επιτυχία το τεστ του χρόνου, είναι η αποκατάσταση μαστού με βλαστοκύτταρα. Η συγκεκριμένη τεχνική συνίσταται στην εφαρμογή στην περιοχή του μαστού μιας συσκευής (brava), που επιτυγχάνει διάταση του δέρματος για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια στην έγχυση, στην υπό διαμόρφωση περιοχή του μαστού, αυτόλογου λίπους εμπλουτισμένου με βλαστοκύτταρα.

   Μύθος 4

   Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου: Λάθος!

   Στατιστικές και επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν αποδείξει ότι ο καρκίνος του μαστού που έχει αντιμετωπιστεί δεν θα «ξυπνήσει» αν γίνει αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή. Αντίθετα, η αποκατάσταση του συμβόλου της θηλυκότητάς της προσφέρει στη γυναίκα σημαντικά ψυχολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό και το προσδόκιμο επιβίωσής της αλλά πάνω απ’όλα την ποιότητα ζωής της.

   Μύθος 5

   Δεν έχει νόημα η αποκατάσταση όταν μιλάμε για προχωρημένο καρκίνο: Λάθος!

  Οι αγγλοσάξονες λένε «last day, one day» «και η τελευταία μέρα είναι μία μέρα», που σημαίνει ότι ακόμα και στις άτυχες περιπτώσεις, που υπάρχει κακή πρόγνωση, η φιλοσοφία είναι η ίδια: αποκατάσταση μαστού προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχολογία και η ποιότητα ζωής. 

Search