σημαια

ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική: το ξέρατε ότι...

extra_toc

 Σημαντικά γεγονότα για τη ρινοπλαστική

 Η ρινοπλαστική, ως η πιο δημοφιλής πλαστική επέμβαση, έχει και τις περισσότερες δημοσιεύσεις. Πιστεύετε ότι έχετε διαβάσει τα πάντα γύρω από τη συγκεκριμένη επέμβαση; Ανακαλύψτε έξι ενδιαφέροντα γεγονότα για τη ρινοπλαστική που θα συμπληρώσουν τις γνώσεις σας!

  1. Το ξέρατε ότι…

  Η ρινοπλαστική είναι η αρχαιότερη αισθητική επέμβαση;

 Οι πρώτες αναφορές για την εφαρμογή της ρινοπλαστικής ήρθαν από την Αίγυπτο και την Ινδία. Ένα ιατρικό βιβλίο από την Ινδία εξηγεί τις τεχνικές, που χρησιμοποιούνταν πριν από 4000 χρόνια για να αποκαταστήσουν μύτες που είχαν υποστεί ακρωτηριασμό στο πεδίο των μαχών ή άλλες φθορές. Ωστόσο, η βιβλιογραφική αναφορά για την πρώτη ρινοπλαστική είναι το 1597 στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια από τον καθηγητή Gasparo Taglhiacozzi, διάσημο Ιταλό χειρουργό της εποχής: κατά τη διάρκεια της επέμβασης ένα κομμάτι από το εσωτερικό μέρος του βραχίονα του υποβληθέντα χρησιμοποιήθηκε ως μόσχευμα για την αναδιαμόρφωση της μύτης.

  2. Το ξέρατε ότι…

  Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σπλαχνικού κρανίου;

  Η ιατρική εκτίμηση για ρινοπλαστική είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση του μεγέθους και του σχήματος της μύτης – επομένως είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σπλαχνικού κρανίου: αυτό σημαίνει ότι οι νεότεροι ενδιαφερόμενοι για ρινοπλαστική χρειάζεται να είναι στο τέλος της εφηβείας τους. Έτσι, για τα αγόρια η ρινοπλαστική συστήνεται από την ηλικία των 18 ετών και μετά, ενώ για τα κορίτσια από την ηλικία των 17 και μετά.

  3. Το ξέρατε ότι…

  Η ρινοπλαστική βελτιώνει και την υγεία;

  Η ρινοπλαστική, εκτός από όμορφη μύτη και εντυπωσιακή βελτίωση στη συνολική εικόνα του προσώπου, προσφέρει και σημαντικά ιατρικά οφέλη σε όσους την επιλέγουν. Πιο συγκεκριμένα, διορθώνει τη σκολίωση ρινικού διαφράγματος και τις υπερτροφικές κόγχες και αποκαθιστά άλλα ανατομικά προβλήματα (π.χ. διάτρηση διαφράγματος), που περιορίζουν την αναπνοή και προκαλούν ρινική συμφόρηση. Ακόμη, βελτιώνει τη λειτουργικότητα της μύτης και συμβάλλει στον καθαρισμό και την εφύγρανση του οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονες, αυξάνοντας ακόμα και την αντοχή στην άσκηση. Επιπλέον, οι υποβληθέντες σε ρινοπλαστική απαλλάσσονται από πονοκεφάλους, ροχαλητό και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου τους. Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι η ρινοπλαστική εξαφανίζει τα «στίγματα» από συγγενείς δυσμορφίες (π.χ. λαγόχειλο) ή τραυματισμούς, διευκολύνοντας τις καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

  4. Το ξέρατε ότι…

  Στη ρινοπλαστική χρησιμοποιούνται, κάποιες φορές, χόνδρινα μοσχεύματα από άλλα σημεία του σώματος;

  Χόνδρος από άλλα σημεία του σώματος χρησιμοποιείται, όταν χρειάζεται, για να κάνει τη μύτη μεγαλύτερη (αυξητική ρινοπλαστική) ή να αποκαταστήσει μια μύτη που έχει υποστεί τραύμα ή βλάβη από προηγούμενο χειρουργείο. Ο χόνδρος μπορεί να ληφθεί από το αυτί (μέσω μιας μικρής τομής πίσω από το αυτί που δεν αφήνει κανένα σημάδι) ή από τα πλευρά.

  5. Το ξέρατε ότι…

  Η ρινοπλαστική δεν αφήνει ουλές;

  Η σύγχρονη ρινοπλαστική εξασφαλίζει την απουσία ουλών, με όποια μέθοδο -ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε υποψήφιου- κι αν πραγματοποιηθεί. Με την κλειστή ρινοπλαστική όλη η χειρουργική εργασία γίνεται στο εσωτερικό της μύτης, άρα δεν υπάρχουν εξωτερικές ουλές. Με την ανοικτή ρινοπλαστική πραγματοποιείται μια μικρή εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο της μύτης που βρίσκεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Η ουλή που σχηματίζεται από αυτή την τομή, αντίθετα απ’ό,τι νομίζουν πολλοί, επουλώνεται εντελώς και σπάνια δημιουργεί αισθητικά προβλήματα. Αν η τομή προγραμματιστεί σωστά και συρραφεί καλά –μικροσκοπικά ράμματα στα ακριβή σημεία, κλπ.- σε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης παύει να είναι εμφανής.

  6. Το ξέρατε ότι…

  Το αποτέλεσμα της σύγχρονης ρινοπλαστικής είναι προβλέψιμο

  Η μέχρι τώρα κλασική άποψη ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ρινοπλαστικής απαιτούνταν κυρίως η αφαίρεση ιστού δεν ισχύει, αφού η διαδικασία αυτή κατέληγε σε μια αποσκελετωμένη μύτη, με ένα αφύσικο, τεχνητό και κυρίως απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Σήμερα, όμως, το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι απολύτως φυσικό και προβλέψιμο, αφού η τεχνική πλαστική ρινικής μνήμης (nasal memory surgery), που συνίσταται στην αποφυγή των υπερβολών και το διακριτικό χειρισμό της μύτης, από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού, προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας. Με τη συγκεκριμένη τεχνική ρινοπλαστικήςαφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούν τους ιστούς της μύτης στη νέα θέση τους και δίνουν τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί. Το γεγονός αυτό χαρίζει σιγουριά, μονιμότητα και υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης.

Search