σημαια

playboy

Το περιοδικό Playboy αλλάζει τα standard του για το γυναικείο σώμα

extra_toc

 Ανατροπή της τάσης του υπερβολικά αδύνατου σώματος  

   Το υπερβολικά αδύνατο γυναικείο σώμα αποτελεί πια παρελθόν για το δημοφιλές περιοδικό Playboy και αντικαθίσταται από πιο υγιή γυναικεία σώματα, που δεν έχουν την εικόνα της απίσχνασης. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Body Image.

   Πιο υγιή γυναικεία πρότυπα ομορφιάς σύμφωνα με νέα έρευνα

  Τα ΜΜΕ έχουν ευρέως κριτικαριστεί ότι προβάλλουν πρότυπα ομορφιάς επικίνδυνα αδύνατα ή μη ρεαλιστικά, ωθώντας πολλές γυναίκες σε αυξημένη δυσαρέσκεια με το σώμα τους και οδηγώντας, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές. Το περιοδικό Playboy έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο αρκετών αναλύσεων, οι οποίες είχαν τονίσει την τάση για λεπτότητα, που προωθείται μέσα από τις σελίδες του, με τα μοντέλα του να αντιπροσωπεύουν το «αδύνατο ιδανικό».

   Ωστόσο, νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Indiana των ΗΠΑ και περιέλαβε ανάλυση του Playboy από το 2000 έως το 2014, προτείνει ότι αυτή η τάση, του υπερβολικά αδύνατου σώματος, ανατρέπεται. Πιο συγκεκριμένα, για να αναδείξουν τις τάσεις του σωματικού βάρους, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή το λόγο του βάρους δια του τετραγώνου του ύψους, που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας) 180 μοντέλων του Playboy από το 2000 έως το 2014. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος ΔΜΣ αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με το 95% των μοντέλων σήμερα να έχουν ΔΜΣ που είναι είτε κανονικός είτε ελαφρώς ελλιποβαρής. (Ενημερωτικά αναφέρουμε τα όρια του ΔΜΣ: Κάτω από 18,5 ελλιποβαρής, 18,5-25 φυσιολογικό, 25-30 υπέρβαρος, 30-35 Α΄ Βαθμός παχυσαρκίας, 35-40 Β΄ Βαθμός παχυσαρκίας, πάνω από 40 νοσηρή παχυσαρκία). Με την τελευταία αυτή έρευνα αποδυναμώνεται η άποψη ότι τα αμερικανικά πρότυπα ομορφιάς, όπως μεταφέρονται από τα μοντέλα του Playboy, αντικατοπτρίζουν μη υγιή επίπεδα λεπτότητας.

   Μοντέλα και αισθητική χειρουργική

  Ποιες είναι, όμως, σήμερα οι πιο συχνά ζητούμενες πλαστικές επεμβάσεις από τα μοντέλα της πασαρέλας, που τις βοηθούν να πετύχουν λεπτό μεν αλλά με καμπύλες σώμα; Η αυξητική στήθους και η ανόρθωση γλουτών είτε με ενθέματα σιλικόνης είτε με αυτόλογο λίπος για ένα αισθησιακότερο προφίλ σώματος βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των top models. Η λιποαναρρόφηση εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις για την εξάλειψη του επίμονου, ανεπιθύμητου λίπους, ωστόσο έδαφος κερδίζει η λιπογλυπτική, με την οποία, το αφαιρεθέν λίπος εγχύεται σε άλλο ή άλλα γειτονικά μέρη του σώματος για τη βελτιστοποίηση των καμπυλών, προάγοντας μια συνολικά βελτιωμένη εικόνα και ελκυστικότερο περίγραμμα σώματος.

  Εκτός από την πλαστική σώματος, βέβαια, δεν είναι λίγα τα μοντέλα που αναζητούν να αποκτήσουν την ιδανική για το πρόσωπό τους μύτη, μέσω της ρινοπλαστικής ή να ενισχύσουν τον όγκο στα χείλη και τα ζυγωματικά τους, κάτι που επιτυγχάνεται ανώδυνα και αποτελεσματικά με το πιο δοκιμασμένο ενέσιμο υλικό, το υαλουρονικό οξύ.

  Χρειάζεται, βέβαια, να τονιστεί ότι ακόμα και στις περιπτώσεις, που μια γυναίκα επιλέγει την αισθητική χειρουργική για επαγγελματικούς λόγους, η απόφαση πρέπει να ανήκει στην ίδια, αποφεύγοντας, παράλληλα, να πέσει στην «παγίδα» της ομοιογενοποίησης (π.χ. ζητώντας από τον πλαστικό χειρουργό της να αντιγράψει τη μύτη ή τα χείλη μιας άλλης). Τα μοναδικά χαρακτηριστικά της μπορούν όχι μόνο να τη βοηθήσουν να ξεχωρίσει αλλά και να γίνουν το σήμα κατατεθέν της –όλοι έχουμε στο μυαλό μας χαρακτηριστικά παραδείγματα μοντέλων- που θα της εξασφαλίσουν επαγγελματικές επιτυχίες και φήμη. 

Search