damagas.com

Λίφτινγκ προσώπου: η νέα εποχή

 Λίφτινγκ για μοναδικό και φυσικό πρόσωπο

Λίφτινγκ προσώπου: η διαχρονική αξία στην πλαστική χειρουργική, που παραμένει αναντικατάστατη –τόσο σε αποτελεσματικότητα όσο και σε διάρκεια- όταν η γήρανση έχει επηρεάσει όλες τις αισθητικές υποομάδες του προσώπου μας (μέτωπο, περιοχή γύρω από τα μάτια, παρειές και λαιμός). Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι η φιλοσοφία που διέπει την πραγματοποίηση του facelift, αφού, χάρη στην εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής και τις σύγχρονες τεχνικές, το ζητούμενο είναι το φυσικό και εξατομικευμένο αισθητικό αποτέλεσμα, που δεν «προδίδει» το στίγμα της επέμβασης.

    Η περίπτωση της Άννας

   Όταν η Άννα, 58 χρονών, επισκέφθηκε το ιατρείο μου, ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει σε facelift: οι ρυτίδες, η «λυπημένη» έκφραση του προσώπου της, η χαλαρωμένη επιδερμίδα στο πρόσωπο και το λαιμό, οι αύλακες γύρω από τα μάτια, αλλά πάνω απ’όλα το προγούλι, της προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα και την εμπόδιζαν να επικοινωνήσει τα επιθυμητά μηνύματα για τον εαυτό της. Πραγματικά υπήρχαν όλες οι ενδείξεις για την πραγματοποίηση ενός facelift στην περίπτωσή της. Αυτό που είχε, όμως, στο μυαλό της σχετικά με το αποτέλεσμα διέφερε από αυτά που μπορούσε να της προσφέρει το λίφτινγκ προσώπου: η Άννα είχε εναποθέσει πάνω στο facelift της όλες της τις ελπίδες να ζήσει όσα δεν μπόρεσε την προηγούμενη 20ετία της ζωής της, προσδοκώντας, παράλληλα, να δει μετεγχειρητικά στον καθρέφτη μια «τεντωμένη» και «άλλη» Άννα. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, για να θέσουμε τις προσδοκίες της σε ρεαλιστικό πλαίσιο και να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που φανταζόταν για το αισθητικό της αποτέλεσμα δεν ήταν τελικά αυτό που θα της πρόσφερε ικανοποίηση ούτε και ο στόχος του σύγχρονου facelift.  

  Έξι μήνες μετά την υποβολή της στην επέμβαση, η Άννα με επισκέφθηκε χαρούμενη στο ιατρείο, αναγνωρίζοντας τη σημασία των όσων συζητήσαμε προεγχειρητικά: χάρη στο φυσικό αισθητικό της αποτέλεσμα συνήθισε εύκολα τη νέα της εικόνα, ενώ η συνοδός έγχυση λίπους στις παρειές χάρισε στα ζυγωματικά της το χαμένο όγκο –χωρίς την αναγκαιότητα βλεφαροπλαστικής- και η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα της βελτίωσε πάρα πολύ την ποιότητα και την υφή του δέρματος. Μου περιέγραφε τα θετικά αποτελέσματα που ήδη βίωνε στη ζωή της, αφού επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες που τέθηκαν στην προεγχειρητική συνεδρία. Μάλιστα, μου ανέφερε ότι η σύντομη και ανώδυνη ανάρρωση έκανε ακόμη πιο θετική τη βίωση της εμπειρίας της επέμβασης. Επιπλέον, παρόλο που προεγχειρητικά της είχα επισημάνει ότι το κάπνισμα δεν είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» στην επούλωση, αποδείχτηκε ότι όταν το facelift γίνεται με σεβασμό στους ιστούς και ατραυματικά, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι αμελητέες.

   Στόχος η ανανέωση και όχι η αλλαγή της ταυτότητας

   Με αφορμή την περίπτωση της Άννας θέλω να αναδείξω την πραγματική φιλοσοφία του λίφτινγκ προσώπου, το οποίο δεν συνιστά απλά ένα «τράβηγμα» (ούτε τροποποίηση χαρακτηριστικών), αλλά την επαναφορά, με ανατομικό τρόπο, της πτώσης των μαλακών μορίων στη φυσική τους θέση. Χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές, με τις οποίες πραγματοποιείται σήμερα η επέμβαση, και σε συνδυασμό με τις συνεργικές παρεμβάσεις (π.χ. αυτόλογο λίπος), η «τεντωμένη» εμφάνιση που σχετιζόταν με το κλασικό λίφτινγκ προσώπου αποτελεί πια παρελθόν: ο γνώμονας για ένα επιτυχημένο facelift είναι, κυρίως, ο σεβασμός στους ιστούς και τη μοναδικότητα του κάθε προσώπου και προπαντός η ελάχιστη δυνατή αφαίρεση δέρματος. Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, χρειάζεται να έχουν στο μυαλό τους ότι η συγκεκριμένη επέμβαση θα δημιουργήσει έναν «νεότερο εαυτό» αλλά όχι έναν «άλλο εαυτό». Στόχος είναι η δημιουργία μιας ανανεωμένης εμφάνισης, χωρίς όμως να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή να φαίνεται το άτομο ως κάποιο άλλο. Με άλλα λόγια, επιτυχημένο θεωρείται το facelift που επαναφέρει με φυσικότητα τη χαμένη ομορφιά, αναδεικνύοντας –και όχι αλλάζοντας- τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου.

  Επομένως, οι «παράγοντες-κλειδιά» για τη βίωση υψηλών επιπέδων μετεγχειρητικής ικανοποίησης των υποβληθέντων στο λίφτινγκ προσώπου είναι: α). οι ρεαλιστικές προσδοκίες, β). η αποφυγή των υπερβολών, γ). η φυσικότητα και δ). το διακριτικό αισθητικό αποτέλεσμα.

“>