damagas.com

Edit Content

Συχνές Ερωτήσεις για την Πλαστική Χειρουργική

Ο πλαστικός χειρουργός Άρης Νταμάγκας απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις σας σχετικά με την πλαστική χειρουργική 

1.Τι είναι η πλαστική χειρουργική;   

Η χειρουργική ειδικότητα που ασχολείται με τη βελτίωση ή την αποκατάσταση της εμφάνισης ή/και της λειτουργίας όλων των τμημάτων του σώματος. Η λέξη «πλαστική» προέρχεται από την ελληνική λέξη «πλαστικός» που σημαίνει «πλάθω» ή «δίνω μορφή ή σχήμα». Η πλαστική χειρουργική διακρίνεται στην επανορθωτική χειρουργική, η οποία αποκαθιστά τη μορφή και τη λειτουργία μελών του σώματος μετά από ατύχημα, ασθένεια ή ελάττωμα εκ γενετής και στην αισθητική χειρουργική, η οποία βελτιώνει το πρόσωπο και μέρη του σώματος με γνώμονα το αισθητικό κριτήριο και αποτέλεσμα την ομορφιά. Είναι σημαντική, ωστόσο, η κατανόηση, ότι πολλές επεμβάσεις συνδυάζουν στοιχεία επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής και ότι παρόλο που οι δύο τομείς διαφέρουν ως προς το στόχο, εφαρμόζουν τις ίδιες βασικές χειρουργικές τεχνικές. Η πλαστική χειρουργική είναι μια δυναμική ειδικότητα που δεν παύει να εξελίσσεται διαρκώς και προσφέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εμφάνισή σας.

2.Γιατί να υποβληθώ σε μια πλαστική επέμβαση;

Σήμερα όλο και περισσότερα άτομα ανακαλύπτουν τα οφέλη της πλαστικής χειρουργικής. Αυτό προκύπτει σε μεγάλο βαθμό και από την αυξανόμενη πληροφόρηση των ατόμων μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, το αυξανόμενο ενδιαφέρον αντικατοπτρίζεται στους 15 εκατομμύρια διεθνείς ιστότοπους που είναι αφιερωμένοι στην πλαστική χειρουργική, οι οποίοι επίσης συμβάλλουν στην ενημέρωση των ατόμων για τα πλεονεκτήματα της πλαστικής χειρουργικής. Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων επιθυμούν μια ελκυστικότερη εικόνα σώματος. Η αισθητική χειρουργική χρησιμοποιεί τις τελευταίες και σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές αλλά και βελτιωμένα υλικά που μπορούν να παρέχουν αποτελέσματα μακράς διάρκειας, με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ. Το γεγονός ότι το σύνολο των αισθητικών χειρουργικών και μη χειρουργικών επεμβάσεων, που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ξεπερνά το σύνολο όλων των άλλων χειρουργείων μαζί είναι μία ακόμη απόδειξη για τα επιχειρήματα υπέρ της πλαστικής χειρουργικής. Βέβαια, κάθε άτομο έχει διαφορετικούς λόγους για να επιλέξει την αισθητική χειρουργική. Κάποιες φορές είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος βασίζεται στην οπτική επαφή, που αποφασίζει να κάνει βλεφαροπλαστική για να «επιδιορθώσει» τις «σακούλες» στα βλέφαρά του. Άλλες φορές είναι η νέα γυναίκα που θέλει να νιώθει άνετα με το μαγιό της και επιθυμεί λιποαναρρόφηση για να εξαλείψει τα «ψωμάκια» που «αντιστέκονται» στη δίαιτα και τη γυμναστική.  Ή μπορεί να είναι άτομα ώριμων ηλικιών που θέλουν το πρόσωπό τους να δείχνει ξεκούραστο και επιζητούν ένα λίφτινγκ προσώπου για να φρεσκάρουν την εμφάνισή τους.

3.Πού οφείλεται η σημερινή δημοφιλία της πλαστικής χειρουργικής;

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης μαζί με την υψηλού επιπέδου τεχνολογία, οι οποίες εξασφαλίζουν ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια στις πλαστικές επεμβάσεις, αλλά και το γεγονός ότι η πλαστική χειρουργική έχει γίνει οικονομικά προσιτή σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, είναι μερικοί από τους λόγους που την έχουν αναδείξει τόσο δημοφιλή. Κυρίως, όμως, η δημοφιλία της στις μέρες μας οφείλεται στην έντονη τάση των σύγχρονων ατόμων να ασχολούνται περισσότερο με την εικόνα του σώματός τους, καθώς και στην αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής. Η φιλοσοφία πολλών ατόμων, που βρίσκονται στη δεκαετία των 50, των 60 ή των 70, να απολαμβάνουν τη ζωή τους στο μέγιστο μέσω καλύτερης διατροφής, σωματικής άσκησης και μιας διατηρημένης νεανικής εμφάνισης, τους ωθεί να αναζητούν ασφαλείς χειρουργικές τεχνικές που θα τους δώσουν την ευκαιρία να συνεχίζουν να δείχνουν όσο νέοι νιώθουν.

4.Ποιος είναι ο στόχος της πλαστικής χειρουργικής;

Οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας και αν αποφασίσετε να τροποποιήσετε, να θυμάστε ότι ο τελικός σας στόχος πρέπει να είναι ο ίδιος : να βελτιώσετε την εικόνα του σώματός σας, να ενισχύσετε την αυτό-εκτίμησή σας, να αντλήσετε θετικά συναισθήματα από το σώμα σας και να κάνετε πιο εύκολη την καθημερινότητά σας. Με απλά λόγια, η επιτυχημένη πλαστική επέμβαση είναι αυτή που θα σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Γι’αυτό είναι σημαντικό, πριν υποβληθείτε σε πλαστική επέμβαση, να εξετάζετε πάντα τα δικά σας κίνητρα και να είστε σίγουρος/η ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Ποτέ μην πραγματοποιήσετε επέμβαση για να ευχαριστήσετε κάποιον άλλον, αλλά μόνο επειδή το θέλετε εσείς.

5.Πότε ένα άτομο χαρακτηρίζεται ως ακατάλληλος υποψήφιος για αισθητική πλαστική χειρουργική επέμβαση;

Ακατάλληλοι υποψήφιοι θεωρούνται τα άτομα που επιθυμούν την πραγματοποίηση μιας αισθητικής επέμβασης όχι για να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτερα, αλλά επειδή παροτρύνονται ή εξαναγκάζονται (άμεσα ή έμμεσα) από τρίτους, και άρα η απόφασή τους έχει ληφθεί κάτω από συνθήκες περιορισμένης ελευθερίας. Επίσης, τα άτομα που έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από την αισθητική χειρουργική ή έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους για βελτίωση διαφόρων τομέων της ζωής τους στην επέμβασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα καταφέρουν να αντλήσουν θετικά συναισθήματα από την αισθητική επέμβαση, ακόμα και αν επιτευχθεί ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, υπάρχει και η πιθανότητα κατά τον προ-εγχειρητικό έλεγχο να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της επέμβασης, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη φάση.

6.Είναι σημαντική η επιλογή του πλαστικού χειρουργού;

Η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής απαιτεί τον αποτελεσματικό συνδυασμό επιστημονικής επάρκειας, χειρουργικής δεινότητας και ευχέρειας στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επομένως, η σωστή επιλογή του πλαστικού χειρουργού αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία της επέμβασής σας. Δυστυχώς σήμερα, πολλοί γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων πραγματοποιούν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι καλές βασικές χειρουργικές αρχές, που αποκτώνται μέσω ετών χειρουργικής εκπαίδευσης, δεν μπορούν να αντικατασταθούν με μερική εκ των υστέρων μαθημένη εμπειρία. Επομένως, να θυμάστε ότι γιατρός με εμπειρία χωρίς επίσημη εκπαίδευση δεν είναι ο κατάλληλος για εσάς. Να έχετε υπόψη σας ότι στον ιστότοπο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (www.hespras.gr) θα βρείτε όλους τους διαπιστευμένους Έλληνες πλαστικούς χειρουργούς, τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι ο πλαστικός χειρουργός, στον οποίο θα καταλήξετε, είναι μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας.

7.Τι να περιμένω από την προ-εγχειρητική συνεδρία;

Επιτυχημένη επέμβαση είναι η επέμβαση που προγραμματίζεται σωστά, και ο προγραμματισμός αυτός ξεκινά με την προ-εγχειρητική συνεδρία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα οποιασδήποτε επέμβασης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παραλειφθεί. Η προ-εγχειρητική συνεδρία αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να εκτιμήσετε τον πλαστικό χειρουργό σας και να αναπτύξετε μια ποιοτική και εποικοδομητική συνεργασία μαζί του. Μπορείτε να φέρετε μαζί σας ένα φίλο ή συγγενή, του οποίου την κρίση εμπιστεύεστε, αν νιώθετε ότι η παρουσία του θα σας προσφέρει υποστήριξη. Ο πλαστικός χειρουργός, παράλληλα με την κλινική σας εξέταση, θα συμπληρώσει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε τον πλαστικό χειρουργό να εξατομικεύσει την περίπτωσή σας, ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση της υγείας σας ή για τυχόν φάρμακα που παίρνετε. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα σας εξηγηθούν οι λεπτομέρειες της επέμβασης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινδύνων και ενδεχόμενων μετεγχειρητικών επιπλοκών. Να είστε προσεκτικοί με τους πλαστικούς χειρουργούς που σας πιέζουν να πραγματοποιήσετε την επέμβαση, που προσπαθούν  γρήγορα να ξεπεράσουν τις δυνητικές «παγίδες» της επέμβασης, υπεκφεύγοντας για την περίοδο της ανάρρωσης ή εγγυώνται απολύτως άριστα αποτελέσματα. Να θυμάστε ότι απόλυτη σιγουριά ή εγγυήσεις είναι μεγάλα λόγια στην ιατρική και δεν πρέπει ποτέ να λέγονται αβασάνιστα.

8.Πόσο χρονικό διάστημα θεωρείται ιδανικό να μεσολαβήσει για να υποβληθεί κάποιος σε μια αισθητική επέμβαση από τη στιγμή που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τον πλαστικό χειρουργό;

Αυτό διαφέρει για τον κάθε υποψήφιο και εξαρτάται από το πόσο καιρό σκεφτόταν την επέμβαση πριν επισκεφτεί τον πλαστικό χειρουργό. Αν είναι κάτι που το σχεδίαζε χρόνια, η απόφασή του είναι ώριμη και κατασταλαγμένη και οι προσδοκίες του είναι ρεαλιστικές, μπορεί να χειρουργηθεί και σύντομα μετά την πραγματοποίηση της πρώτης επίσκεψης, αφού ενημερωθεί λεπτομερώς για την επέμβαση και γίνει ο απαραίτητος προ-εγχειρητικός έλεγχος.

9.Ανησυχώ για την εικόνα μου μετά: μήπως δείχνω αφύσικος/η ή «πλαστικός/ή» μετά το χειρουργείο. Δεν θέλω να καταλάβουν οι άλλοι την επέμβασή μου. Πώς θα αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο;

Ο καθένας μας έχει δει «κακή» πλαστική χειρουργική, η οποία μπορεί να εντοπιστεί αμέσως : αντί να βελτιώσει την εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά του ατόμου σχεδόν παραμορφώνονται ή «παγώνουν». Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις όπου παραβιάζεται η αίσθηση του μέτρου και γίνονται υπερβολικές αλλαγές σε σχέση με τις δυνατότητες ενός σώματος ή όταν πραγματοποιούνται χειρουργεία βάσει προτύπων. Μία από τις προσωπικές αξίες μας είναι ο σεβασμός στη μοναδικότητα και η αξιοποίηση των πιο σύγχρονων μεθόδων και υλικών της Πλαστικής Χειρουργικής για την επίτευξη φυσικών αισθητικών αποτελεσμάτων. Στόχος μας είναι, μέσω των επεμβάσεων, η φυσικότητα στο ανθρώπινο πρόσωπο και η αρμονία του σώματος, καθώς και η αποφυγή της «υπερδιορθωμένης» ή «τεχνητής» εμφάνισης. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε κάνει ξεκάθαρες τις προσδοκίες σας κατά την προ-εγχειρητική περίοδο.

10. Από μικρή ηλικία επιθυμούσα να επιλύσω ένα αισθητικό μου πρόβλημα, οι ανησυχίες μου, όμως, για την επέμβαση δεν με αφήνουν να προχωρήσω. Πώς θα βοηθηθώ και θα εξασφαλίσω τη μέγιστη μετεγχειρητική ικανοποίηση;

Η ανησυχία σας είναι δικαιολογημένη, αφού το χαρακτηριστικό που θέλετε να βελτιώσετε δεν σας προκαλεί συμπτώματα –δεν είστε ασθενής- και διστάζετε να μπείτε σε μια διαδικασία χειρουργικής επέμβασης. Κατανοούμε και τους φόβους και τους ενδοιασμούς σας, αφού η φιλοσοφία του ιατρείου μου είναι η ολιστική και η προσωποκεντρική προσέγγιση των υποψήφιων για πλαστική επέμβαση. Πέρα από το ιατρικό κομμάτι, τα συναισθήματά σας, οι σκέψεις σας και οι προβληματισμοί σας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και αξιοποιούνται για την εξατομίκευση και την επιτυχία της επέμβασής σας. Σας προσφέρεται ο χρόνος να «ξεδιπλώσετε» τη συναισθηματική σας κατάσταση και τις εσωτερικές σας ανησυχίες και η δυνατότητα να οδηγηθείτε από το «πριν» στο «μετά» απαλλαγμένοι από αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, αν το θελήσετε, μέσω της υπηρεσίας της προσωπικής συμβουλευτικής (life coaching) –χωρίς τη δική σας επιβάρυνση- σας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τόσο την προεγχειρητική όσο και τη μετεγχειρητική διαδικασία και να συζητήσετε για την εμπειρία της πλαστικής σας επέμβασης. Τα θετικά συναισθήματα και η καλή διάθεση λειτουργούν ως «σύμμαχοι» για την ευκολότερη ανάρρωση, το επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα και την αξιοποίησή του για την ανάδειξη της ταυτότητάς σας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

11.Είναι επώδυνη η διαδικασία μιας πλαστικής επέμβασης;

Εξαρτάται από την επέμβαση που θα γίνει. Στις περιπτώσεις επεμβάσεων με τοπική αναισθησία, το αναισθητικό εξασφαλίζει την άνεσή σας και την απουσία πόνου, παρόλο που μπορεί να νιώσετε μια λεπτή αίσθηση πίεσης στο χειρουργημένο μέρος. Αν σας χορηγηθεί αναισθησία με μέθη τότε θα είστε σε μια ήρεμη κατάσταση, δίκην ύπνου, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτό τον τύπο αναισθησίας οι περισσότεροι ξυπνούν και η πρώτη φράση που λένε είναι «τελείωσε κιόλας; Νόμιζα ότι δεν ξεκίνησε ακόμα». Σε επεμβάσεις που απαιτούν γενική αναισθησία ο  αναισθησιολόγος αναλαμβάνει την παρακολούθηση και την ασφάλειά σας, χωρίς φυσικά να αντιληφθείτε το παραμικρό από τη διαδικασία της επέμβασης. Μετά το χειρουργείο, οποιαδήποτε αίσθηση πόνου συνήθως ελέγχεται ικανοποιητικά μέσω φαρμακευτικής αγωγής και υποχωρεί σταδιακά με την πάροδο των ημερών. Αυτό που πρέπει να τονιστεί, βέβαια, είναι ότι ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό συναίσθημα και οι αντοχές του κάθε ατόμου στον πόνο είναι διαφορετικές.

12.Τι συμβαίνει αν κάτι δεν πάει καλά ή αν δεν είμαι ευχαριστημένος/η με τα αποτελέσματα;

Επιπλοκές μπορεί να προκύψουν σε οποιοδήποτε χειρουργείο, παρά τις καλύτερες προσπάθειες τόσο του πλαστικού χειρουργού όσο και του υποβληθέντα στην επέμβαση να τις ελαχιστοποιήσουν. Αστάθμητοι παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους ζωντανούς ιστούς, μπορούν να επιφέρουν ένα όχι απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα είναι για εμάς εξίσου σημαντικές με την προεγχειρητική περίοδο και τη διαδικασία της επέμβασης και η ευχαρίστησή μας είναι η διασφάλιση της αυξημένης μετεγχειρητικής σας ικανοποίησης. Αν μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, αυτό δεν είναι το επιθυμητό και για τους δύο –ακόμα και αν στην προεγχειρητική συνεδρία τέθηκαν ρεαλιστικές προσδοκίες και τηρήθηκαν οι μετεγχειρητικές οδηγίες- είμαι στη διάθεσή σας για συζήτηση και επανεκτίμηση της κατάστασης. Αν αντικειμενικά υπάρχει περιθώριο για χειρουργικούς χειρισμούς προκειμένου να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα, με ευχαρίστηση θα παρέχω και πάλι τις χειρουργικές μου υπηρεσίες.

13.Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποφασίσω να μην συνεχίσω την επανάληψη των μη χειρουργικών επεμβάσεων (botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία) θα είναι εύκολο να σταματήσω ή το πρόσωπό μου θα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ό,τι πριν;

Αν αποφασίσετε να σταματήσετε την επανάληψη οποιασδήποτε μη χειρουργικής επέμβασης μπορείτε να το κάνετε όποτε θέλετε. Το πρόσωπό σας όχι μόνο δεν θα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ό,τι πριν, αλλά αντίθετα θα έχετε «κερδίσει» χρόνια, αφού η επιδερμίδα σας θα διατηρείται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην πραγματοποίηση μιας νέας επέμβασης, χειρουργικής αυτή τη φορά, όπως ενός lifting προσώπου, ένα σημαντικό όφελος, που θα σας έχουν προσφέρει οι μη χειρουργικές επεμβάσεις ως τότε, είναι ότι οι αλλαγές του προσώπου σας μετά την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης δεν θα είναι πολύ έντονες και έτσι δεν θα είναι πολύ αισθητή η διαφορά του «πριν» και του «μετά» στο περιβάλλον σας.

14.Ποια είναι η σχέση των ανδρών με την αισθητική χειρουργική;

Η αισθητική χειρουργική έπαψε πια να είναι «ταμπού» και για τους άνδρες. Ο αριθμός αισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται σε άνδρες έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Η βλεφαροπλαστική, η κοιλιακή λιποαναρρόφηση και η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι οι πιο συχνές επεμβάσεις που ζητούν οι άνδρες, αφού τα βλέφαρα και το μεσαίο τμήμα του σώματος είναι από τα πρώτα σημεία που εμφανίζουν τα σημάδια της γήρανσης. Ιδιαίτερα δημοφιλείς, όμως, παραμένουν και η ρινοπλαστική, η μεταμόσχευση μαλλιών, αλλά και μη επεμβατικές τεχνικές, όπως ενέσιμα υλικά στο πρόσωπο, αφού οι άνδρες όλο και περισσότερο ενδιαφέρονται να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για όλες αυτές τις επεμβάσεις χρησιμοποιείται ο όρος «Daddy Do-Over», ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά αισθητικών βελτιώσεων, που αναζητούνται από άνδρες μέσης ηλικίας. 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ