damagas.com

Edit Content
ωτοπλαστική

 Ωτοπλαστική: όμορφο πρόσωπο σε 360 μοίρες

Με την ωτοπλαστική (πλαστική αυτιών) ο πλαστικός χειρουργός επαναδιαμορφώνει τα «πεταχτά» αυτιά, διορθώνοντας το σχήμα και το μέγεθός τους.

Ωτοπλαστική σε παιδιά και εφήβους

Η επέμβαση αφορά παιδιά από την ηλικία των 5 ετών (οπότε έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του πτερυγίου κατά 85%-90%) και άνω, καθώς και ενήλικες. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό βρίσκεται στο πρόσωπο και είναι δύσκολο να «κρυφτεί», το πρόβλημα των «πεταχτών» αυτιών συνοδεύεται από ιδιαίτερα έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Πολλοί ενήλικες ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε τεχνικές απόκρυψης του συγκεκριμένου μέρους του προσώπου τους, προσθέτοντας δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και αρνητικές συνέπειες στις κοινωνικές τους επαφές. Η έλλειψη διακριτικότητας που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία, δημιουργεί προβλήματα και στο σχολικό περιβάλλον για τα μικρά παιδιά που έχουν μεγάλα ή «πεταχτά» αυτιά, αφού νιώθουν ευάλωτα στα αρνητικά σχόλια των συνομηλίκων τους και γίνονται στόχος ανεπιθύμητης προσοχής.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων και με τοπική στις μεγαλύτερες  ηλικίες. Με μια αδιόρατη τομή στην οπίσθια επιφάνεια του πτερυγίου που δεν θα φαίνεται ποτέ, διορθώνεται με τη χρήση ραμμάτων το σχήμα της ανθέλικας ή και η γωνία της κόγχης σε σχέση με τη μαστοειδή απόφυση.  

Η επέμβαση διαρκεί 1 ώρα και συνήθως δίδεται εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία), χωρίς να χρειάζεται πλέον ιδιαίτερο τύλιγμα με επιδέσμους. Η επάνοδος στην εργασία ή στο σχολείο γίνεται σε 3-5 ημέρες, ενώ η επιστροφή σε δυναμικά σπορ σε 1 μήνα.

 Ωτοπλαστική κόστος

Το κόστος της ωτοπλαστικής διαμορφώνεται, κυρίως, ανάλογα με το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί (γενική ή τοπική) και αν θα απαιτηθεί νοσηλεία. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος είναι πολύ προσιτό και τα πολλαπλά οφέλη της επέμβασης “αποζημιώνουν” απόλυτα τους υποβληθέντες. 

Αποτελέσματα επέμβασης

Παρά το γεγονός ότι το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής οριστικοποιείται και αναδεικνύεται μέσα στον επόμενο μήνα, είναι ορατό αμέσως μετά την αφαίρεση του πρώτου επιδέσμου. Το αποτέλεσμα έχει -παρόμοια με αυτό της ρινοπλαστικής – μόνιμη διάρκεια, αναδεικνύοντας, παράλληλα, άλλα χαρακτηριστικά και συμβάλλοντας σε μια συνολικά ελκυστικότερη εικόνα προσώπου. Οι υποβληθέντες βιώνουν εντυπωσιακή βελτίωση σε όλες τις πτυχές της καθημερινής τους ζωής, αφού ξεχνούν τις τεχνικές απόκρυψης των “πεταχτών” αυτιών, εξαλείφονται οι περιορισμοί στην παρουσίαση του εαυτού τους, ανακτούν τον αυθορμητισμό τους και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους.

Συχνές ερωτήσεις για την ωτοπλαστική

Αν τα αυτιά μου διαφέρουν, μπορεί να πραγματοποιηθεί ωτοπλαστική μόνο στο ένα;

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα αυτιά σε ένα πρόσωπο δεν είναι όμοια, ενδέχεται το ένα να είναι τέλειο και το άλλο να διαφέρει, π.χ. να προεξέχει περισσότερο από το κεφάλι. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε εκ γενετής ανατομικό πρόβλημα είτε σε κάποιον τραυματισμό που συνέβη στη μια πλευρά του προσώπου. Και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με εξατομικευμένη προσέγγιση: είτε μονομερώς είτε πετυχαίνοντας τη διαφορετική διόρθωση που χρειάζεται στο κάθε αυτί, προκειμένου να γίνουν όμοια και συμμετρικά.

Έχω υποστεί παραμόρφωση στους λοβούς των αυτιών λόγω μακροχρόνιας χρήσης σκουλαρικιών. Πώς θα με βοηθήσει η ωτοπλαστική;

Δυστυχώς, ούτε τα αυτιά αποφεύγουν τη διαδικασία της γήρανσης. Τα σημάδια της γήρανσης στο συγκεκριμένο σημείο είναι η χαλάρωση και η επιμήκυνσή τους. Η κατάσταση αυτή γίνεται χειρότερη ή προκαλείται εν μέρει από τη χρήση διαφόρων αξεσουάρ, όπως βαριά κουνάμενα σκουλαρίκια, τα οποία τραβούν προς τα κάτω τους λοβούς των αυτιών. Η κλασική ωτοπλαστική δεν βοηθάει σε αυτό το πρόβλημα. Όμως, η πλαστική χειρουργική έχει πάλι τη λύση: υπάρχουν μη επεμβατικοί τρόποι που βελτιώνουν την εικόνα των αυτιών, όπως η εφαρμογή δερματικών εμφυτευμάτων (fillers), τα οποία εγχύονται στους λοβούς προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος τους όγκος και να δείχνουν πιο «γεμάτοι» και νεανικοί. Το υαλουρονικό οξύ  με τους διάφορους τύπους του χρησιμοποιείται για την επίτευξη του ιδανικού αισθητικού αποτελέσματος. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι με τη χρήση fillers στους λοβούς των αυτιών τα αποτελέσματα διαρκούν πολύ περισσότερο απ’ό,τι όταν τα fillers εγχύονται σε άλλες περιοχές του προσώπου. Και αυτό γιατί υπάρχει απόλυτη έλλειψη κίνησης των μυών στους λοβούς των αυτιών, που βοηθάει στο να παραμένει το υλικό στη θέση του. Αν, όμως, ο λοβός έχει σκιστεί εντελώς ή η οπή που έχει δημιουργηθεί δείχνει πολύ μεγάλη, το πρόβλημα διορθώνεται και πάλι με τοπική αναισθησία.

Μπορεί να γίνει διόρθωση των αφεστώτων ώτων με τη χρήση laser;

Τελευταία προβάλλεται μέσω του Τύπου μια μέθοδος για τη διόρθωση των αυτιών χωρίς νυστέρι, η ωτοπλαστική με laser. Αν το laser χρησιμοποιηθεί για να «λιώσει» και να καταργήσει τη μνήμη του χόνδρου και να την επαναδιαμορφώσει με εξωτερικούς νάρθηκες, αυτή είναι μια αμφιλεγόμενη επέμβαση, η οποία δεν χαίρει αποδοχής στην ιατρική κοινότητα, αφού έχουν αναφερθεί πολύ κακά αποτελέσματα πολλές επιπλοκές, όπως φλεγμονές του χόνδρου, «χονδρίτιδες» και δυσμορφίες. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την τεχνική. Αν τώρα το laser χρησιμοποιηθεί απλά ως νυστέρι, και πάλι δεν προσφέρει κάτι το ουσιώδες, ούτε συνεισφέρει στη μονιμότητα του αποτελέσματος. Επομένως, σε καμία περίπτωση το laser δεν υποκαθιστά την επέμβαση της ωτοπλαστικής. 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ