damagas.com

Edit Content
γυναικομαστία

Γυναικομαστία: δυναμική αντιμετώπιση σε ένα συνηθισμένο ανδρικό πρόβλημα

Γυναικομαστία στους άνδρες και σε παιδιά: τα αίτια, τα στάδια, τα συμπτώματα, η διάγνωση, η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, το κόστος, εικόνες, φωτογραφίες πριν και μετά την επέμβαση, βίντεο και όλα όσα θέλετε να ξέρετε στο κείμενο που ακολουθεί. 

Γυναικομαστία ή μεγαλομαστία: η ετυμολογία της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “γυναίκα” και “μαστός” και αποτελεί, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, μια καλοήθη κατάσταση. Συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού λόγω καλοήθους υπερτροφίας του μαζικού αδένα και τοπικής συσσώρευσης λίπους, με αποτέλεσμα το ανδρικό στήθος να μοιάζει με γυναικείο.

Η γυναικομαστία δεν είναι πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Όπως είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία, ο γιατρός Παύλος ο Αιγινήτης ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του 7ου  αιώνα μ.Χ. μια επέμβαση για την απομάκρυνση των μαστών από άνδρες, μια κατάσταση που την ονόμασε πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις –κοινωνική δυσφορία. Την όρισε ως ιατρικό πρόβλημα, το οποίο χρειαζόταν να θεραπευτεί μέσω χειρουργείου: επρόκειτο για την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα, με διαφορετική, βέβαια, μορφή.

Τα στάδια της γυναικομαστίας

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, τα στάδια της γυναικομαστίας είναι τα εξής: Το 1ο στάδιο, όπου υπάρχει μικρή διόγκωση του ανδρικού μαστού, χωρίς περίσσεια δέρματος. Το 2ο στάδιο, όπου υπάρχει μέτρια διόγκωση του ανδρικού μαστού, χωρίς περίσσεια δέρματος. Το 3ο στάδιο, όπου υπάρχει μέτρια διόγκωση του ανδρικού μαστού με περίσσεια δέρματος. Και το 4ο στάδιο, όπου υπάρχει μεγάλη διόγκωση του ανδρικού μαστού με περίσσεια δέρματος.

Πού οφείλεται η γυναικομαστία

Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής ενός άνδρα, από την εφηβεία μέχρι την προχωρημένη ηλικία, με αιτιολογία ιδιοπαθή (χωρίς παθολογική αιτία) στο μεγαλύτερο ποσοστό της, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αιτία για τη γυναικομαστία είναι ορμονική ή οφείλεται σε φάρμακα (ιατρογενής ή φαρμακευτική αιτιολογία). Για το λόγο αυτό, προεγχειρητικά, είναι απαραίτητος ειδικός ορμονολογικός έλεγχος.

Σε περιπτώσεις που η γυναικομαστία οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αυτά μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα στους όρχεις, νοσήματα του θυρεοειδούς ή του ήπατος αλλά και με χρωματοσωμικές ανωμαλίες.

 Στην ορμονολογικής αιτιολογίας γυναικομαστία οι διαταραχές ανάμεσα σε οιστρογόνα – τεστοστερόνη και η υπερίσχυση των οιστρογόνων μπορεί να δημιουργήσουν διογκωμένους μαστούς σε άνδρες και εφήβους. Παρόλο που η παχυσαρκία δεν αποτελεί αιτία γυναικομαστίας, η συσσώρευση λίπους στην περιοχή του μαστού δίνει την εντύπωση για γυναικομαστία αλλά συνιστά ψευδογυναικομαστία.

Στην ιατρογενή ή φαρμακευτική αιτιολογία συγκεκριμένα φάρμακα ενοχοποιούνται για τη γυναικομαστία, όπως καρδιολογικά φάρμακα, φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, αντικαταθλιπτικά, αναβολικά κ.ά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία αιτίων ανήκει και η χρήση παράνομων ουσιών αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Κάποιες φορές, η γυναικομαστία σε εφήβους αποδεικνύεται μια παροδική κατάσταση, η οποία ομαλοποιείται όταν τα επίπεδα κάποιων ορμονών επιστρέψουν σε φυσιολογικές τιμές. Ωστόσο, η γυναικομαστία στους άνδρες δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δίαιτα ούτε με ασκήσεις γυμναστικής, ενώ όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί τόσο μειώνεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης του δέρματος.

Σε περιπτώσεις ενηλίκων που εμφανιστεί ξαφνικά ετερόπλευρη γυναικομαστία, δηλαδή διόγκωση μόνο του ενός μαστού, ο πλαστικός χειρουργός θα συστήσει στον ενδιαφερόμενο άμεσο έλεγχο από χειρουργό μαστού, γιατί εκεί μπορεί να υποκρύπτεται ενδεχόμενο κακοήθειας.

Η σωστή διάγνωση, η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, που θα επιλέξετε, η επιλογή της κατάλληλης, για εσάς, τεχνικής (ή συνδυασμός τεχνικών) και η άρτια εκτέλεσή της θα σας οδηγήσουν στην επιτυχημένη και οριστική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας!

Συμπτώματα

Οι άνδρες που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της γυναικομαστίας μπορεί να βιώνουν ευαισθησία ή πόνο στο στήθος ή να ψηλαφούν μια διακριτή μάζα κάτω από τη θηλαία άλω τους. Ο επιπλέον ιστός στο μαστό και το δέρμα μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει δερματολογικούς ερεθισμούς στην περιοχή ή ακόμα και μολύνσεις. Περισσότερο επώδυνες, όμως, είναι οι επιπτώσεις του προβλήματος της γυναικομαστίας σε επίπεδο συναισθηματικό και πρακτικό, αφού αποτελεί ένα ισχυρό «πλήγμα» στην ανδρική ταυτότητα, δυσχεραίνοντας και τη διαχείριση των προσωπικών και των κοινωνικών σχέσεων του άνδρα και την καθημερινότητά του.

Γυναικομαστία: Διάγνωση

Η διάγνωση της γυναικομαστίας γίνεται με την κλινική εξέταση του άνδρα από τον πλαστικό χειρουργό -ο οποίος θα αξιολογήσει αν πρόκειται για πραγματική γυναικομαστία ή ψευδογυναικομαστία – σε συνδυασμό με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της διάγνωσης, θα ακολουθήσει ειδικός ορμονολογικός έλεγχος και μια σειρά άλλων εργαστηριακών εξετάσεων για τον ενδιαφερόμενο, προκειμένου να προσδιοριστεί η καταλληλότερη αντιμετώπιση της γυναικομαστίας του. Συνολικά, η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας αποφασίζεται με βάση την κλινική εικόνα του υποψήφιου, το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ειδικό ορμονολογικό έλεγχο (που περιλαμβάνει θυρεοειδικές ορμόνες, τεστοστερόνη-οιστρογόνα, LH, FSH, προλακτίνη) και ό,τι άλλες εργαστηριακές εξετάσεις απαιτηθούν, καθώς και την ενδεχόμενη συνεργασία του πλαστικού χειρουργού με ενδοκρινολόγο ή και με άλλες ειδικότητες.

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας

Στην εποχή μας η επέμβαση για την καταπολέμηση της γυναικομαστίας συνίσταται στη μείωση του υπερτροφικού  ανδρικού μαστού με λιποαναρρόφηση και στην αφαίρεση της περίσσειας του μαζικού αδένα μέσω μιας μικροσκοπικής τομής στη θηλαία άλω. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες και πραγματοποιείται με τη χρήση γενικής αναισθησίας. Η σύγχρονη τεχνική 4D λιποαναρρόφησης Vibrasat Pro προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο στην απομάκρυνση του ανεπιθύμητου λίπους με σύσφιξη και γράμμωση στον ίδιο χειρουργικό χρόνο, αναφέρει ο Πλαστικός Χειρουργός Άρης Νταμάγκας.

 

Σε περιπτώσεις γυναικομαστίας μεγαλύτερου βαθμού (δευτέρου και τρίτου) συνήθως χρειάζεται και αφαίρεση δέρματος γύρω από τη θηλή. Ακόμα και τότε, όμως, η σύγχρονη αισθητική πλαστική χειρουργική εξασφαλίζει σχεδόν αδιόρατες ουλές, αφού οι τομές περιορίζονται γύρω από τη θηλαία άλω και η επανασυρραφή γίνεται με ειδικό τρόπο με την τεχνική «πουγκιού» – purse string.

 

Βέβαια, σε περιπτώσεις αποκατάστασης μετά από μεγάλη απώλεια βάρους η χρήση πιο εκτεταμένων τομών είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτη προκειμένου το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό με το υπόλοιπο σώμα. Ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί για τη θέση και την έκταση των τομών από τον πλαστικό χειρουργό στην προεγχειρητική συνεδρία, όπου θα τεθούν οι στόχοι της επέμβασης και θα σχεδιαστεί το χειρουργικό πλάνο.

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας επαναφέρει την ομαλότητα του περιγράμματος του στήθους και διορθώνει, ταυτόχρονα, την εμφάνιση της θηλής ή της θηλαίας άλω. Η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα, η αρρενωπότερη εμφάνιση, η βελτίωση της συνολικής εικόνας του ανδρικού σώματος αλλά και της ποιότητας ζωής που χαρίζει η αποκατάσταση της γυναικομαστίας, την αναδεικνύουν σε ιδιαίτερα δημοφιλή. Συχνά, μάλιστα, η επέμβαση πραγματοποιείται συνδυαστικά με λιποαναρρόφηση σε κοιλιά, «σωσίβιο», μέση και τις πτυχές («δίπλες») στο πίσω μέρος του κορμού, προσφέροντας ολική μεταμόρφωση του ανδρικού σώματος.

Κόστος επέμβασης

Το κόστος της επέμβασης κατά της γυναικομαστίας εξαρτάται από το εύρος του προβλήματος, το αν θα χρειαστεί και βιοψία του μαζικού αδένα ή νοσηλεία, το αποτέλεσμα, όμως, ανταμείβει τους υποβληθέντες εφ’όρου ζωής.

Τελευταία κερδίζουν σε δημοφιλία ελάχιστα επεμβατικοί τρόποι καταπολέμησης της γυναικομαστίας, όπως η νέα μέθοδος χωρίς τομές, το πρωτοποριακό στοιχείο της οποίας έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής, που δεν χρειάζεται ούτε ένα ράμμα για να επουλωθεί.

Το στοιχείο-«κλειδί» που διασφαλίζει τη μονιμότητα του αποτελέσματος της γυναικομαστίας είναι η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους.  

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση, ακολουθεί νοσηλεία του ασθενούς, η οποία είναι ημερήσια. Συνεπώς, ο υποβληθέντας παίρνει εξιτήριο από το θεραπευτήριο το ίδιο βράδυ. Συνιστάται να μην οδηγήσει, λόγω της επιρροής των φαρμάκων της αναισθησίας και να έχει φροντίσει, προεγχειρητικά, ώστε κάποιο προσφιλές του άτομο να τον συνοδεύσει στο σπίτι.

Η τήρηση των μετεγχειρητικών, εξατομικευμένων οδηγιών του πλαστικού χειρουργού, είναι καίριας σημασίας για τη γρήγορη ανάρρωση και το επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Συνήθως συστήνεται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής για λίγες μέρες μετά την επέμβαση και, κυρίως, η διατήρηση της χειρουργημένης περιοχής στεγνής. Ο ανεκτός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά, ενώ το οίδημα (πρήξιμο) που μπορεί να προκύψει μετεγχειρητικά –κυρίως σε περιπτώσεις που απαιτήθηκαν πιο εκτεταμένοι χειρουργικοί χειρισμοί λόγω του μεγέθους του προβλήματος- υποχωρεί μέσα στις επόμενες μέρες, επιτρέποντας στο τελικό αποτέλεσμα να γίνει εμφανές.  

Η επιστροφή στην εργασία -όπως και στις άλλες καθημερινές δραστηριότητες- μπορεί να γίνει σε 3-7 ημέρες μετά την επέμβαση, εκτός και αν πρόκειται για σωματικά απαιτητική εργασία, επομένως ο πλαστικός χειρουργός θα ενημερώσει, προεγχειρητικά, τον υποψήφιο για το διάστημα που απαιτείται να απέχει από αυτήν.

Πολύ σημαντική τόσο για την ταχεία επούλωση όσο και για την επίτευξη του ιδανικού αισθητικού αποτελέσματος είναι η χρήση του ειδικού ελαστικού γιλέκου για το χρονικό διάστημα, που θα συστήσει ο πλαστικός χειρουργός στον υποβληθέντα.

Η έντονη κίνηση των ώμων, τα βάρη και γενικά η έντονη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγονται στην πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο. Επιπλέον, για να μην ρισκάρουν το αισθητικό τους αποτέλεσμα, οι υποβληθέντες χρειάζεται να περιμένουν 2-3 εβδομάδες μέχρι να επιστρέψουν στο γυμναστήριο, όσο καλή και αν είναι η φυσική τους κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι μία μόλις εβδομάδα μετά την επέμβαση επιτρέπεται  ακόμα και το κολύμπι, η ανυπομονησία για την αποκάλυψη της νέας τους εμφάνισης δεν θα πρέπει να παρασύρει τους άνδρες σε ηλιακή έκθεση χωρίς αντηλιακή προστασία. Έτσι, για όσους ενδιαφέρει η τελειότητα και επιθυμούν να αποφύγουν έστω και μικρές δυσχρωμίες, τους επόμενους 6 μήνες η περιοχή της τομής χρειάζεται να μην εκτεθεί είτε στην ηλιακή ακτινοβολία είτε σε σολάριουμ χωρίς υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό.

Πώς θα διατηρήσετε τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της επέμβασης για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι μόνιμα, εκτός και αν υπάρξει μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους. Για ιδανικά αποτελέσματα από την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να προσεγγίσουν τα ιδανικά, για το σωματότυπό τους, κιλά και να σταθεροποιηθούν σε αυτά. Αν, μάλιστα, είναι παχύσαρκοι, το ιδανικό είναι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος πριν προχωρήσουν στην επέμβαση. Επιπλέον, η υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, που να περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση αλλά και ειδικότερα την εκγύμναση της περιοχής του στήθους, όχι μόνο θα συντηρήσει αλλά και θα αναδείξει περαιτέρω το αισθητικό τους αποτέλεσμα.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για το τέλειο αποτέλεσμα είναι η καλή ελαστικότητα του δέρματος του υποψήφιου για την επέμβαση. Κάποιες φορές, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η μειωμένη ελαστικότητα δέρματος μπορεί να δημιουργήσει περίσσεια δέρματος ή ρυτίδες, οι οποίες, όμως, με την πάροδο του χρόνου μειώνονται σημαντικά. Επομένως, ακόμα και η χαλάρωση του δέρματος δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αφού η γυναικομαστία μπορεί να διορθωθεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε οποιαδήποτε ηλικία.

Να θυμάστε, επομένως, ότι εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, και από εσάς να «κρατήσετε» για πάντα όλα όσα κερδίσατε με την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας!

Υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης

Πέρα από τις εντυπωσιακές εξωτερικές αλλαγές, τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εμφανή σε κάθε τομέα της καθημερινότητας των υποβληθέντων. Η βελτιωμένη στάση του σώματος, η επίτευξη του επιθυμητού ντυσίματος και γενικότερα παρουσίασης του εαυτού, η απαλλαγή από τα αρνητικά συναισθήματα, η αποκατάσταση της αρρενωπότητας και της αίσθησης της ανδρικής ταυτότητας προσφέρουν ποιότητα ζωής, επιδρώντας καταλυτικά στις προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις του άνδρα αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους εφήβους, αφού η αποκατάσταση της γυναικομαστίας σχετίζεται με βελτίωση στη συνολική συμπεριφορά τους, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εκπαιδευτική τους διαδρομή και στην ψυχοκοινωνική τους εξέλιξη.

Αντίστοιχα με τη μεγάλη μετεγχειρητική ευχαρίστηση που συνοδεύει την πλαστική στήθους στις γυναίκες, εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της απαλλαγής από τους υπερτροφικούς μαστούς στη συμπεριφορά και τη ζωή εφήβων και ανδρών: «Αναγκαζόμουν να “κρύβομαι” μόνιμα μέσα σε φαρδιά ρούχα…τι πιο ωραίο από το να φοράς το αγαπημένο σου t-shirt χωρίς αναστολές ή να νιώθεις άνετα με το σώμα σου στην παραλία!», «είχα γυναικομαστία τρίτου βαθμού, οπότε στην περίπτωσή μου χρειάστηκε να αφαιρεθεί και δέρμα…παρά την ανησυχία μου το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό…δέκα μέρες μετά έκανα ήδη το πρώτο μου μπάνιο στη θάλασσα…ένα χρόνο μετά χαίρομαι το σώμα μου, γυμνάζομαι συστηματικά και το αποτέλεσμα έχει γίνει ακόμα καλύτερο!», «μετά την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας του βλέπω ξανά το γιο μου χαρούμενο…επέστρεψε στις αθλητικές δραστηριότητες και στις παρέες του με μεγαλύτερο κέφι. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, όπως τα συζητήσαμε προεγχειρητικά με τον γιατρό…δικαιώνοντας την απόφασή μας για την έγκαιρη διόρθωση του προβλήματος!», «αφιερώνοντας λίγες μέρες από το χρόνο μου έλυσα για πάντα ένα πρόβλημα που μου περιόριζε τη ζωή. Πλέον μπορώ να απολαύσω περισσότερο τις προσωπικές μου στιγμές αλλά και να παρουσιάσω καλύτερα τον εαυτό μου στις κοινωνικές μου συναναστροφές».

Συχνές ερωτήσεις για τη γυναικομαστία

Συνδέεται η γυναικομαστία με την παχυσαρκία και με τις κακές διατροφικές συνήθειες; Μήπως η γυναικομαστία, συνήθως, συνυπάρχει με παχυσαρκία;

Η πραγματική γυναικομαστία συνίσταται στην υπερτροφία του μαζικού αδένα που δεν σχετίζεται με τις διατροφικές συνήθειες. Όσον αφορά το βάρος, υπάρχουν αδύνατοι άνδρες με μεγάλους μαστούς και υπέρβαροι άνδρες με επίπεδους μαστούς. Η όψη της γυναικομαστίας που μπορεί να εμφανίσει ένας υπέρβαρος δεν είναι πάντα αληθής γυναικομαστία, είναι ψευδογυναικομαστία, κι αυτό γιατί οι υπέρβαροι αποθηκεύουν επιπλέον λίπος στο στήθος. Συχνά, όμως, η παχυσαρκία και η αληθής γυναικομαστία συνυπάρχουν.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω για το πρόβλημα γυναικομαστίας του γιου μου που βρίσκεται στην εφηβεία; Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να περιμένω πριν επισκεφθούμε τον πλαστικό χειρουργό;

Κατανοώ την αγωνία των γονιών και ιδιαίτερα της μητέρας για το γιο της. Μητέρες μου έχουν αναφέρει ακόμα και συναισθήματα ενοχών για το συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί κάποιες φορές νιώθουν ότι μπορεί να ευθύνονται για τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού τους. Δεν είναι, όμως, έτσι: δεν ευθύνεται η διατροφή γιατί συνηγορούν άλλοι παράγοντες για τη γυναικομαστία σε εφήβους. Στην εφηβική ηλικία υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή τεστοστερόνης και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, οιστρογόνων. Δεν είναι γνωστό αν παράγονται υπερβολικά οιστρογόνα ή αν υπάρχει ανισορροπία οιστρογόνων και τεστοστερόνης : παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί ανάπτυξης της γυναικομαστίας είναι άγνωστοι, οι ορμόνες παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, μαζί με κληρονομικούς παράγοντες.

 

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από τα 2/3 των εφήβων μπορεί να βιώσουν μη φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού μεταξύ των ηλικιών 12 και 16. Το πρόβλημα  μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια μέχρι σημαντική αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού, με τους μαστούς να γίνονται πρησμένοι, με μεγάλες σωληνωτές θηλές και να μοιάζουν με γυναικείους. Ορισμένες περιπτώσεις γυναικομαστίας στην εφηβική ηλικία είναι παροδικές, κι όταν τα επίπεδα των ορμονών επιστρέφουν στο φυσιολογικό, ομαλοποιούνται. Αν, όμως, η κατάσταση αυτή διαρκεί περισσότερο από ένα έτος ή προκαλεί συναισθηματική δυσφορία στο γιο σας, καλό θα είναι να σκεφτείτε τη συζήτηση με έναν πλαστικό χειρουργό για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, η οποία θα αποφασιστεί με βάση την κλινική εικόνα, τις εργαστηριακές εξετάσεις και σε συνεργασία με ενδοκρινολόγο ή και με άλλες ειδικότητες.

Πώς σχετίζεται η ελαστικότητα του δέρματος με την επιτυχία της επέμβασης;

Η καλή ελαστικότητα του δέρματος του υποψήφιου για την επέμβαση είναι μια παράμετρος που εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένα άτομα με μειωμένη ελαστικότητα δέρματος (πιο συχνά μεγαλύτερης ηλικίας) μπορεί να υπάρξει περίσσεια δέρματος ή ρυτίδες που είναι πιο εμφανείς μετεγχειρητικά. Οι περισσότερες από αυτές τις πτυχές θα παραμείνουν για έξι έως δώδεκα μήνες και στη συνέχεια μειώνονται σημαντικά, αφού το χαλαρό δέρμα συνήθως σφίγγει.

Αν είμαι υπέρβαρος μπορεί να επηρεαστεί η επιτυχία της επέμβασης;

Παρόλο που η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας μπορεί να σας βοηθήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημά σας, τα αισθητικά αποτελέσματα, αν είστε υπέρβαρος, δεν θα είναι τόσο επιτυχημένα. Συνήθως, τα περιττά κιλά επιδεινώνουν το πρόβλημα της υφιστάμενης γυναικομαστίας ή είναι από μόνα τους αιτία δημιουργίας ψευδογυναικομαστίας. Αν θέλουμε την επίτευξη ιδανικού αποτελέσματος, καλό είναι να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε ένα αποδεκτά ικανοποιητικό βάρος και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στον πλαστικό χειρουργό. Σε περιπτώσεις, βέβαια, απώλειας μεγάλου βάρους και μεγάλης συνοδού χαλάρωσης, ίσως η ανάγκη ύπαρξης τομών είναι αναπόφευκτη.

Υπάρχει περίπτωση μετά την επέμβαση να χάσω την αισθητικότητα του στήθους μου;

Μπορεί να παρατηρήσετε μείωση της αισθητικότητας στη χειρουργημένη περιοχή. Αυτό είναι συνήθως πιο συχνό σε άνδρες με μεγεθυμένους μαστούς που απαιτούν σημαντική λιποαναρρόφηση. Οι περισσότεροι άνδρες βρίσκουν αυτή την προσωρινή απώλεια της αισθητικότητας ασήμαντη. Η αίσθηση επιστρέφει πλήρως μετά από ένα χρόνο για τους περισσότερους.

Μπορεί η επέμβαση κατά της γυναικομαστίας να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με κάποια άλλη επέμβαση;

Η γυναικομαστία, αρκετές φορές, συνυπάρχει με εναπόθεση λίπους και σε άλλα σημεία του σώματος. Έτσι, πολύ συχνά η επέμβαση για την αντιμετώπισή της συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στο «σωσίβιο», στην κοιλιά, στη μέση ή στις «δίπλες» (πτυχές) στο πίσω άνω μέρος του κορμού για τη βελτίωση του περιγράμματός του. Ο συνδυασμός όλων αυτών επιτυγχάνει μια ολική μεταμόρφωση του ανδρικού σώματος.

Αθλούμαι έντονα και τους τελευταίους μήνες έχω αποκτήσει διογκωμένο στήθος. Πρέπει να προσέξω κάτι;

Η έντονη σωματική άσκηση, π.χ. οι ασκήσεις με βάρη, bodybuilding, προκαλούν ενδυνάμωση και διόγκωση των μυών. Στην περίπτωση αυτή η υπερτροφία του μείζονος θωρακικού μυ (το «στήθος του αθλητή») δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόβλημα της γυναικομαστίας. Αρκεί, βέβαια, η κατάσταση αυτή να μην είναι αποτέλεσμα λήψης απαγορευμένων ουσιών που ενδεχόμενα να δημιουργήσουν μελλοντικά υπερτροφία του μαζικού αδένα. Το «στήθος του αθλητή»  θα συνεχίσει να είναι ελκυστικό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η αντίστοιχη υποστήριξη, γιατί αν σταματήσετε τη γυμναστική η περιοχή θα συνοδευτεί από χαλάρωση και δυσμορφία. 

Πότε η διόγκωση του μαστού μου ενδέχεται να «κρύβει» προβλήματα για την υγεία μου;

Σε μικρές ηλικίες, εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Όμως, σε περιπτώσεις ενηλίκων που εμφανιστεί ξαφνική διόγκωση στον ένα ή και στους δύο μαστούς και δεν υπάρχει αναφορά στο ιστορικό χρήσης κάποιων φαρμάκων που ενοχοποιούνται για την αύξηση του μαζικού αδένα (αναβολικά, μαριχουάνα, κάποια καρδιολογικά φάρμακα, κλπ.) τότε χρήζει άμεσης διερεύνησης από χειρουργό μαστού γιατί μπορεί να υποκρύπτεται το ενδεχόμενο κακοήθειας.

Υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία μου μετά από μια επέμβαση γυναικομαστίας;

Είναι μια ασφαλέστατη επέμβαση, η οποία εκτός από την κύρια αποστολή της –τη λύση του αισθητικού προβλήματος- λειτουργεί και προληπτικά, διότι ουσιαστικά γίνεται «προληπτική» υποδόρια μαστεκτομή.

Ποιες είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις που χρειάζεται να προηγηθούν της επέμβασης;

Αν και συστήνουμε πάντα επικοινωνία με ενδοκρινολόγο ή παιδοενδοκρινολόγο, οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι: θυρεοειδικές ορμόνες, τεστοστερόνη-οιστρογόνα, LH, FSH, προλακτίνη.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ καλύτερα για την επέμβασή μου;

Αν κάνετε αποτρίχωση στο στήθος αποφύγετέ την για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση, ενώ καλό είναι να μετριάσετε το κάπνισμα λίγες εβδομάδες πριν το χειρουργείο, αφού η νικοτίνη μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της επούλωσης. Δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση διακόψτε τη χρήση όλων των σκευασμάτων που περιέχουν ασπιρίνη, τα φάρμακα που περιέχουν αντιπηκτικά, βιταμίνη Ε και φυτικά συμπληρώματα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον πλαστικό χειρουργό σας όλα τα απαιτούμενα εργαστηριακά αποτελέσματα. Έχετε, επίσης, έτοιμα κάποια άνετα πουκάμισα για να φορέσετε τις πρώτες εβδομάδες της ανάρρωσης.

Πότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί και δέρμα;

Στο δεύτερο και τρίτο βαθμό γυναικομαστίας, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και όταν ο υποψήφιος δεν έχει καλή ποιότητα δέρματος ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τότε ίσως χρειαστεί η αφαίρεση δέρματος. Βέβαια, σχεδόν πάντα αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αφαίρεση δέρματος γύρω από τη θηλή και την επανασυρραφή με ειδικό τρόπο (τεχνική «πουγκιού» – purse string), με αποτέλεσμα σχεδόν αδιόρατες ουλές.

Τι θα συμβεί αν χάσω βάρος μετά την επέμβαση;

Είναι σίγουρο ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει περαιτέρω και θα αναδείξει το αισθητικό σας αποτέλεσμα.

Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία μετά την υποβολή μου στην επέμβαση για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο και η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη. Ούτως ή άλλως οι τομές της συγκεκριμένης επέμβασης είναι μικροσκοπικές και άρα ο τραυματισμός της επιδερμίδας είναι ελάχιστος. Για να αποφύγετε, όμως, έστω και μικρές δυσχρωμίες προστατεύστε την περιοχή με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό. Με τη συνεχή ανανέωση του αντηλιακού μπορείτε να εκτεθείτε άφοβα στον ήλιο και να εκθέσετε το αισθητικό σας αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας την αρρενωπότητά σας.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ετερόπλευρης γυναικομαστίας;

Είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχει ασυμμετρία των δύο ανδρικών μαστών. Αν αυτό υφίσταται από την παιδική ηλικία και γίνει ο απαραίτητος εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με ετερόπλευρη επέμβαση. Αν ο ένας μαστός σας είναι πιο διογκωμένος από τον άλλον –υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποκρύπτει πρόβλημα υγείας- ο πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει την ετερόπλευρη διενέργεια επέμβασης προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ