damagas.com

Edit Content
ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική η τέλεια μύτη

Ρινοπλαστική ή πλαστική μύτης: μια από τις κορυφαίες -αν όχι η κορυφαία- επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια ασφαλή χειρουργική επέμβαση με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης, αφού, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και όταν πραγματοποιηθεί επιτυχώς από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, μπορεί να επιφέρει μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στη ζωή των υποβληθέντων.  

Η ρινοπλαστική επαναδιαμορφώνει το σχήμα της μύτης, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μήκος, αφαιρώντας τον ήβο, αλλάζοντας τη γωνία της μύτης με το άνω χείλος και κυρίως αλλάζοντας το σχήμα του ακρορρινίου με τη χρήση ραμμάτων, τροποποιώντας τη μνήμη των χόνδρων. Αποτελεί επέμβαση-πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό, πρώτον γιατί η ποικιλομορφία στην ανατομία της μύτης κάνει την κάθε επέμβαση μοναδική και δεύτερον γιατί παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό να επιτευχθεί και το απολύτως λειτουργικό, που είναι η ελεύθερη ρινική αναπνοή και η καλή όσφρηση. Έτσι, ταυτόχρονα με τη δημιουργία μιας πιο ελκυστικής μύτης διορθώνεται και η τυχόν σκολίωση ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών κογχών και γίνεται αποκατάσταση άλλων ανατομικών προβλημάτων ή συγγενών δυσμορφιών (π.χ. λαγόχειλο), γιατί…μια μύτη που δεν αναπνέει, τι κι αν είναι πανέμορφη!

Η ρινοπλαστική μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της πανάκεια για την τελειότητά του (ειδικά αν συνυπάρχουν κι άλλες ατέλειες, όπως π.χ. υποπλαστικό πηγούνι), ούτε μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Έτσι το άτομο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει – και όχι απαραίτητα να τελειοποιήσει- την εμφάνισή του, που είναι συναισθηματικά σταθερό κι έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι ένας καλός υποψήφιος για ρινοπλαστική.    

Κρίνοντας από το ενδιαφέρον των ανθρώπων, που επισκέπτονται το ιατρείο μου στην Αθήνα αλλά και με βάση τα ετήσια στατιστικά από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) και τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις συχνότερες σε ζήτηση αισθητικές επεμβάσεις, κερδίζοντας τις προτιμήσεις και του γυναικείου και του ανδρικού πληθυσμού.

Στόχος της ρινοπλαστικής: νέα εικόνα, καλύτερη αναπνοή

Η ποικιλία τύπων, μεγεθών και ποιότητας ραμμάτων, η χρήση μοσχευμάτων και η εξέλιξη των τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής δίνουν, σήμερα, τη δυνατότητα να διορθωθούν όλες οι ατέλειες της μύτης, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες -και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια και προβλεψιμότητα. Επαναδιαμορφώνοντας το σχήμα της μύτης, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μήκος, αφαιρώντας τον ήβο, αλλάζοντας τη γωνία της μύτης με το άνω χείλος και κυρίως αλλάζοντας το σχήμα του ακρορρινίου με τη χρήση ραμμάτων -τροποποιώντας τη μνήμη των χόνδρων- η ρινοπλαστική βελτιώνει εντυπωσιακά τη συνολική εικόνα και έκφραση του προσώπου, επιφέροντας μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στη ζωή των υποβληθέντων.

Η αξία της προεγχειρητικής συνεδρίας για την επιτυχία του αποτελέσματος

Η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού, με εμπειρία στην πραγματοποίηση της επέμβασης και η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση αποτελούν την απαρχή μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Κατά την πρώτη επίσκεψη γίνεται ανάλυση του προσώπου εκ μέρους του πλαστικού χειρουργού και εκτίμηση της μύτης αλλά και των επιμέρους χαρακτηριστικών που ίσως χρειάζεται να διορθωθούν. Παράλληλα, εξηγούνται οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν το σχήμα και το μέγεθος του προσώπου, τη σύγκλιση της άνω με την κάτω γνάθο, τη δομή των οστών και των χόνδρων της μύτης, το πάχος και τον τύπο του δέρματος, την ηλικία και φυσικά τις προσδοκίες του υποψήφιου.    

 

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η άριστη συνεργασία του ενδιαφερόμενου για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό και η παραγωγική τους επικοινωνία είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχία της επέμβασης.

Κατάλληλη ηλικία

Η ιατρική εκτίμηση για ρινοπλαστική είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση του μεγέθους και του σχήματος της μύτης των ενδιαφερόμενων, γι’αυτό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σπλαχνικού κρανίου. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι νεότεροι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να είναι στο τέλος της εφηβείας τους για να μπορέσουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική. Έτσι, για τα αγόρια η επέμβαση συστήνεται από την ηλικία των 18 ετών και μετά, ενώ για τα κορίτσια από την ηλικία των 17 και μετά.

 

 Εκτός από την ηλικία βέβαια, μεγάλη σημασία για τη βίωση υψηλής μετεγχειρητικής ικανοποίησης από τη ρινοπλαστική έχει και η συναισθηματική ωριμότητα του υποψήφιου. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η δημοφιλία της κοινοποίησης φωτογραφιών μέσω των κοινωνικών δικτύων Instagram, Snapchat και  Facebook ωθούν πολλές νέες και νέους στην πραγματοποίηση αισθητικών επεμβάσεων στο πρόσωπο. Κρίσιμης σημασίας, επομένως, για την επιτυχία του χειρουργείου είναι, μέσα από την προεγχειρητική συνεδρία με τον υποψήφιο ή την υποψήφια για ρινοπλαστική, να αναδειχτεί η ελεύθερη, συνειδητοποιημένη τους απόφαση. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να εξετάσει με αντικειμενικότητα όλα τα δεδομένα και να καθορίσει με σαφήνεια τα περιθώρια της αλλαγής, θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες για τους υποψήφιους.

 

 Όσον αφορά τη μεγάλη ηλικία, αυτή δεν αποτελεί αντένδειξη για ρινοπλαστική. Είναι γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του εξαιτίας της μείωσης παραγωγής κολλαγόνου: έτσι, το πολύ ώριμο δέρμα δεν μπορεί να έχει την ίδια αντίδραση με το νεανικό δέρμα. Αυτό καθιστά την επίτευξη του άριστου αποτελέσματος πιο απαιτητική, όχι όμως αδύνατη. Η πρόοδος της πλαστικής χειρουργικής και η εξέλιξη των τεχνικών είναι «με το μέρος» των πιο ώριμων σε ηλικία ενδιαφερόμενων, αφού ο σεβασμός στους ιστούς της μύτης, που διέπει την πλαστική ρινικής μνήμης (nasal memory surgery), διασφαλίζει φυσικό και προβλέψιμο αισθητικό αποτέλεσμα με βελτιωμένη λειτουργικότητα της μύτης.

Εξατομικευμένη ρινοπλαστική: εστιάστε στο δικό σας πρόσωπο

Ακόμα κι αν έχετε στο μυαλό σας ένα συγκεκριμένο στυλ μύτης ή μια μύτη, που ανήκει σε κάποιον άνθρωπο που θαυμάζετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μύτη αυτή είναι ελκυστική μόνο και μόνο επειδή «δένει» με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συγκεκριμένου ατόμου. Επομένως, ξεχάστε τα πρότυπα: δεν υπάρχουν «καλούπια» ή ένα μέγεθος μύτης που να ταιριάζει σε όλους. Η ιδανική μύτη για εσάς είναι αυτή που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο. Η εξατομίκευση και η επίτευξη της αρμονίας της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου θα κρίνουν την επιτυχία της ρινοπλαστικής σας.

Η επίτευξη της αρμονίας της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της εξατομίκευσης προκειμένου η ρινοπλαστική να είναι επιτυχημένη. Στα άτομα που έρχονται στο ιατρείο κρατώντας τη φωτογραφία μιας διασημότητας και ζητούν να αποκτήσουν την ίδια μύτη, λέμε ότι η μύτη αυτή μπορεί να είναι ιδανική για το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ίσως να μην τους ταιριάζει. Επομένως, η καλή επικοινωνία του υποψήφιου για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό είναι πολύ σημαντική στο όλο εγχείρημα.    

Ανοιχτή ρινοπλαστική: η μέθοδος της ακρίβειας

Η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανοιχτή ή την κλειστή μέθοδο. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική οι χόνδροι της μύτης εκτίθενται με την αποκόλληση της ρινικής επιδερμίδας, που επιτυγχάνεται με μια μικρή εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο της μύτης που βρίσκεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Με τον τρόπο αυτό ο πλαστικός χειρουργός αποκτά ευρεία ορατότητα σε όλα τα ανατομικά στοιχεία που πρόκειται να επαναδιαμορφώσει. Καθίσταται δυνατή η πλήρης απεικόνιση των εσωτερικών δομών της μύτης και η τοποθέτηση των ραμμάτων στα ακριβή σημεία, ενώ αποκαθίστανται ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα, που έχουν, ενδεχομένως, προκύψει από προηγούμενη αποτυχημένη ρινοπλαστική. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, σε αντίθεση με τη μέθοδο της κλειστής ρινοπλαστικής, όπου όλη η εργασία του πλαστικού χειρουργού καθοδηγείται με την αφή. Επιπλέον, η ανασήκωση της ρινικής επιδερμίδας μαζί με τους υμένες, που φέρουν πάνω τους αγγεία και νεύρα, εξασφαλίζει πιο ατραυματική διαδικασία και άρα λιγότερο πόνο και λιγότερο οίδημα (πρήξιμο) μετεγχειρητικά σε σχέση με την κλειστή μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος, που θα επιλεγεί για την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής, εξαρτάται από τις εξατομικευμένες ανάγκες σας, οι οποίες αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας.

Η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική: Ατραυματική και με γρηγορότερη ανάρρωση

Ο σεβασμός των ιστών, με τους οποίους έχει γεννηθεί κανείς και ο διακριτικός χειρισμός της μύτης από την πλευρά του έμπειρου πλαστικού χειρουργού κάνουν τη διαδικασία της ρινοπλαστικής ανώδυνη, αφού ελαχιστοποιούν τον πόνο, επιτρέπουν τη σύντομη επάνοδο στις δραστηριότητες –με διαρκή βελτιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος- ενώ τα οιδήματα και οι μώλωπες είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Πλαστική ρινικής μνήμης: φυσικό, προβλέψιμο και μόνιμο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική

Η πρωτοποριακή τεχνική nasal memory surgery συνίσταται στην αποφυγή των υπερβολών και κάνει τις εξεζητημένες αφαιρέσεις ιστών να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν της πλαστικής χειρουργικής. Λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι οι ιστοί που απαρτίζουν τη μύτη είναι δυναμικοί, διαθέτοντας μνήμη: άρα, στην ουσία παρεμβαίνουμε και τροποποιούμε τη μνήμη των χόνδρων για να «ξεχάσουν» να επανέλθουν στην αρχική τους θέση. Η μέχρι τώρα κλασική άποψη ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ρινοπλαστικής απαιτούνταν κυρίως η αφαίρεση ιστού δεν ισχύει, αφού η διαδικασία αυτή κατέληγε σε μια αποσκελετωμένη μύτη, με ένα αφύσικο, τεχνητό και κυρίως απρόβλεπτο αποτέλεσμα που γινόταν ορατό από οποιονδήποτε ουδέτερο παρατηρητή.   

Με τη nasal memory surgery αφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί. Έτσι, επιτυγχάνεται φυσικό, εξατομικευμένο, προβλέψιμο –με ακρίβεια χιλιοστού- και μόνιμο αποτέλεσμα, χωρίς τον κίνδυνο επαναφοράς των χόνδρων στην αρχική τους θέση.   

Το πλεονέκτημα της πλαστικής ρινικής μνήμης είναι ότι αφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος λίγους μήνες μετά την πραγματοποίησή της οι χόνδροι να επανέλθουν στην αρχική τους θέση, ώστε το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι, εκτός από φυσικό, και μόνιμο. Έτσι όχι μόνο αποφεύγεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικών προβλημάτων αναπνοής, αλλά μπορούν, επίσης, να διορθωθούν τυχόν υπάρχοντα αισθητικά προβλήματα από προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές (διορθωτική ρινοπλαστική).   

Η επέμβαση  είναι απολύτως ανώδυνη, διαρκεί μία με δύο ώρες, πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, ενώ δίδεται συνήθως εξιτήριο την ίδια ημέρα (ημερήσια νοσηλεία). Η επάνοδος στην εργασία γίνεται σε μία εβδομάδα, ενώ στα δυναμικά σπορ μετά από 5 εβδομάδες. Η  πλήρης υποχώρηση του οιδήματος επέρχεται σε 1-1,5 μήνα.    

Η ρινοπλαστική με την τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης εξασφαλίζει την απόλυτη λειτουργικότητα της μύτης και ένα νέο ελκυστικό σχήμα, ενώ μπορεί να διορθώσει προβλήματα που άφησαν προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές.

Ρινοπλαστική ακρορρινίου

Το ακρορρίνιο είναι το κατώτερο τριτημόριο της μύτης, που περιλαμβάνει το κεντρικό λοβίο, τα πλάγια τμήματα (πτερύγια) και τη στυλίδα. Αποτελεί το πιο ευαίσθητο ανατομικό στοιχείο της μύτης: ακόμα και μια ελάχιστη παρέμβαση στο ακρορρίνιο μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακή αλλαγή στο πρόσωπο.

Παρά το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικές με την επίτευξη της αισθητικής τελειότητας της μύτης και προσπάθειες αντικειμενικής σύλληψης της ιδανικής προβολής του ακρορρινίου, αυτές έχουν υπάρξει απατηλές, αφού δεν υπάρχει κανένα διεθνώς αναγνωρισμένο αισθητικό πρότυπο. Έτσι, για τον καθένα το ιδανικό ακρορρίνιο είναι αυτό που εναρμονίζεται τόσο με τα άλλα ανατομικά στοιχεία της μύτης όσο και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Γι’ αυτό και το χειρουργικό πλάνο, που καταρτίζεται από τον πλαστικό χειρουργό μετά την προεγχειρητική αξιολόγηση του ενδιαφερόμενου, είναι απόλυτα εξατομικευμένο: εξαρτάται από τη διαμόρφωση των μαλακών ιστών και του χόνδρου του ακρορρινίου, παράγοντες υπεύθυνους για τη στήριξη του ακρορρινίου και τον τρόπο που αυτοί συσχετίζονται, η βαρύτητα που κάθε χειρουργικός χειρισμός ή συνδυασμός χειρουργικών χειρισμών θα έχουν στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι τροποποιήσεις, που μπορούν να γίνουν στο ακρορρίνιο με τη ρινοπλαστική,  αφορούν τη διόρθωση του όγκου, της προβολής και των γωνιών του. Πιο συγκεκριμένα, η ρινοπλαστική του ακρορρινίου μπορεί να διορθώσει το πεσμένο ακρορρίνιο, να μειώσει το ογκώδες ακρορρίνιο, να βελτιώσει τη σχέση πτερυγίου-στυλίδας.

Τα αφύσικα, τεχνητά και απρόβλεπτα αποτελέσματα, που γίνονταν ορατά από οποιονδήποτε παρατηρητή, ανήκουν στο παρελθόν της αισθητικής χειρουργικής, αφού η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική είναι η όσο το δυνατό πιο ατραυματική και με γρήγορο χρόνο ανάρρωσης τεχνική. Στο πλαίσιο αυτό, η πλαστική ρινικής μνήμης (nasal memory surgery) δίνει τη δυνατότητα για απόλυτη ακρίβεια και προβλεψιμότητα του αποτελέσματος, αφού πραγματοποιείται με την αφαίρεση της ελάχιστα απαραίτητης ποσότητας του ιστού της μύτης και την τοποθέτηση πολύ εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, που διαμορφώνουν ιδανικά το ακρορρίνιο. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, μικρών προβλημάτων, η ρινοπλαστική ακρορρινίου μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία ή μέθη.

Αισθητική και λειτουργικότητα μαζί

Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό τμήμα που στηρίζει εσωτερικά τη μύτη, χωρίζοντας το δεξί από το αριστερό ρουθούνι, δηλαδή χωρίζοντας τη μύτη σε δύο ίσα μέρη, τις ρινικές θαλάμες.

 Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα ή σε κακώσεις και τραυματισμούς της μύτης. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με στραβό διάφραγμα ταλαιπωρούνται από δυσκολία στην αναπνοή, βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους ή και ημικρανίες και κακή ποιότητα ύπνου (ροχαλητό, ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας) και είναι επιρρεπείς σε ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες.

Η πλαστική μύτης μπορεί να διορθώσει όλα τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, με την επιτυχία της να συνίσταται στον ακριβή και λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό, αφού η ποικιλομορφία στην ανατομία της μύτης κάνει την κάθε επέμβαση μοναδική. Η επέμβαση συνίσταται είτε στην αφαίρεση του σκολιωτικού τμήματος του διαφράγματος και στη σταθεροποίησή του στο κέντρο της ρινικής κοιλότητας είτε, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αφαίρεση όλου του διαφράγματος, επαναδιαμόρφωσή του στο χειρουργικό τραπέζι και επανατοποθέτησή του στη μύτη.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλημα στο διάφραγμα και η ρινοπλαστική πραγματοποιείται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους, πολλές φορές προκύπτει η αναγκαιότητα προσαρμογής του διαφράγματος στην τροποποιημένη μύτη (π.χ. λήψη χόνδρινων μοσχευμάτων για στήριξη του ακρορρινίου)  για να μην προκύψουν προβλήματα αναπνοής στο μέλλον.

Επομένως, στη ρινοπλαστική…αισθητική και λειτουργικότητα «πηγαίνουν μαζί», αφού η αναπνοή ανήκει στις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού!

Αποκατάσταση αποτυχημένης ρινοπλαστικής

Η ρινοπλαστική, όπως αναδεικνύεται από την ιατρική βιβλιογραφία, έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επαναληπτικών επεμβάσεων: το γεγονός αυτό αναδεικνύει από τη μία την απαιτητικότητα της επέμβασης από χειρουργικής άποψης και από την άλλη τη σημασία της έρευνας των ενδιαφερόμενων για την επιλογή του πλαστικού χειρουργού. Ωστόσο, ακόμα και με μια επιτυχημένη επιλογή γιατρού, κάποιες φορές, δυστυχώς, προκύπτει η αναγκαιότητα για διορθωτική ρινοπλαστική λόγω απρόβλεπτων παραγόντων π.χ. κακή επούλωση από την πρώτη επέμβαση ή ατύχημα.

Ως χαρακτηριστικά μιας αποτυχημένης ρινοπλαστικής θεωρούνται το τυποποιημένο και αφύσικο αισθητικό αποτέλεσμα, στίγματα όπως ατέλειες στη ράχη και ασυμμετρία στις πλάγιες γραμμές της ράχης, δυσμορφίες στο ακρορρίνιο και άλυτα ή νέα προβλήματα λειτουργικότητας της μύτης, όπως επιδεινωμένη αντί για βελτιωμένη αναπνοή.

Στην περίπτωση της δευτερογενούς ρινοπλαστικής, η μύτη έχει ήδη τροποποιηθεί ανατομικά μία φορά, επομένως η επέμβαση είναι ακόμα πιο απαιτητική τεχνικά. Ο στόχος είναι η αισθητική βελτίωση της μύτης, η επίτευξη της λειτουργικότητας και η ελαχιστοποίηση των επιπλέον ουλών.

Η διορθωτική ρινοπλαστική μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση ραμμάτων αν το πρόβλημα περιορίζεται στο ακρορρίνιο. Σε πιο εκτεταμένα προβλήματα η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη χρήση μοσχευμάτων από το διάφραγμα, που θεωρούνται το καλύτερο «υλικό» για τη δημιουργία μιας σταθερής ρινικής δομής και την αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος αισθητικών και λειτουργικών θεμάτων. Σε περιπτώσεις που έχει υποστεί κάκωση και το διάφραγμα δότριες περιοχές αποτελούν η κόγχη του πτερυγίου του αυτιού ή –σε πιο σπάνιες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις- τα πλευρά.

Ένας έμπειρος, εξειδικευμένος –με μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ρινοπλαστικής στο ενεργητικό του- πιστοποιημένος πλαστικός χειρουργός, είναι σε θέση να κάνει πλήρη εκτίμηση της μύτης και των προηγούμενων χειρουργικών τεχνικών, σχεδιάζοντας το χειρουργικό πλάνο για την επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων από τη δευτερογενή ρινοπλαστική.

Με την τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης (nasal memory surgery), που εφαρμόζω ως πλαστικός χειρουργός, όχι μόνο ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο να χρειαστεί επαναληπτική επέμβαση, αλλά επιτυγχάνεται και αποτελεσματική διόρθωση μιας προηγούμενης αποτυχημένης ρινοπλαστικής, αισθητικά και λειτουργικά. Επιπλέον, επειδή με τη συγκεκριμένη τεχνική υπάρχει μια μεγάλη ανατομική συνέχεια σε όλες τις ενέργειες του πλαστικού χειρουργού, ακόμα και η οποιαδήποτε μικροδιόρθωση, που τυχόν θα απαιτηθεί, είναι πάρα πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει και υπό τοπική αναισθησία.

Υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που χαρίζει την εντυπωσιακότερη αλλαγή στην εμφάνιση και έκφραση του προσώπου, επιφέροντας τις θεαματικότερες αλλαγές και στη ζωή των υποβαλλόμενων σε αυτήν. Άτομα που υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική με την τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης αναφέρουν για την εμπειρία τους: «Αυτό που μου χάρισε πρώτα η ρινοπλαστική ήταν το χαμόγελό μου, το οποίο συγκρατούσα σχεδόν μόνιμα –γιατί όταν χαμογελούσα η μύτη μου προέβαλλε πιο πολύ- ή όταν το τολμούσα έβαζα το χέρι μπροστά απ’τη μύτη μου», «η μύτη μου έχει διατηρήσει την ελαστικότητά της, δεν φαίνεται “παγωμένη” ή με δέρμα τεντωμένο…δεν νιώθω κάτι αφύσικο ή ξένο προς το πρόσωπό μου», «η αυτοπεποίθηση που κέρδισα μέσω της ρινοπλαστικής επηρέασε θετικά τη ζωή μου, βελτιώνοντας την προσωπική και την επαγγελματική μου πορεία», «βελτιώθηκαν οι επικοινωνιακές μου ικανότητες, έχει αλλάξει ο τρόπος που μιλάω και κοιτάζω τον απέναντί μου…έχει αλλάξει όλη η εκφραστικότητα του προσώπου μου».

Πότε θα είναι ορατό το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι ορατό από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί ο ρινικός νάρθηκας, δηλαδή μία εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η μύτη μετά την επέμβαση χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο για να επουλωθεί επαρκώς και να υποχωρήσει το τυχόν οίδημα (πρήξιμο). Επομένως, μετά από 2-3 εβδομάδες θα μπορείτε να κάνετε με τον πλαστικό χειρουργό σας μια ακόμα καλύτερη αξιολόγηση του αποτελέσματος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε μια πλήρη κοινωνική δραστηριότητα μετά την αρχική ανάρρωση. Μέσα στους επόμενους μήνες το αποτέλεσμα συνεχίζει να βελτιώνεται και να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο μέχρι την οριστικοποίησή του. Το γεγονός ότι το αισθητικό της αποτέλεσμα έχει μεγάλα χρονικά περιθώρια βελτιστοποίησης αποτελεί ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα της ρινοπλαστικής, που θα πρέπει να «εφοδιάζει» με αισιοδοξία τους υποψήφιους.

Πώς μπορείτε, όμως, να συμβάλλετε κι εσείς θετικά στο τελικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής σας; Η τήρηση των προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών οδηγιών, που σας έχουν δοθεί από τον πλαστικό χειρουργό σας, είναι καίριας σημασίας για να μη ρισκάρετε την επιτυχία της επέμβασής σας. Σημαντική είναι, επίσης, η αποφυγή, στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο, ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία και η προστασία της χειρουργημένης μύτης από χτυπήματα, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε μέρη με συγχρωτισμό. Καλό είναι τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση να αποφύγετε τα δυναμικά σπορ και να λαμβάνετε τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα όταν ασχολείστε με δραστηριότητες που εκθέτουν την περιοχή.

Κόστος επέμβασης

Το κόστος της ρινοπλαστικής για αισθητικούς σκοπούς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο όταν συνυπάρχει παραμόρφωση συγγενούς ή τραυματικής αιτιολογίας και παράλληλα αναπνευστικό πρόβλημα που οφείλεται σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Επομένως, το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, η μέθοδος και η τεχνική που θα επιλεγεί, το κόστος της κλινικής και του αναισθησιολόγου, θα καθορίσουν το ακριβές κόστος της ρινοπλαστικής, για το οποίο θα ενημερωθείτε από τον πλαστικό χειρουργό στην προεγχειρητική συνεδρία. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος δεν είναι δυσθεώρητο σε σχέση με τα μοναδικά και μόνιμα οφέλη που παρέχει μια επιτυχημένη επέμβαση ρινοπλαστικής.

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι

Πολλοί ενδιαφερόμενοι για μια αλλαγή στη μύτη ρωτούν τον πλαστικό χειρουργό για τη μη χειρουργική ρινοπλαστική. Οι μη επεμβατικοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε ένα «καμουφλάζ» μικρών δυσμορφιών της μύτης είναι το υαλουρονικό οξύ και, για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, η χρήση του δικού μας λίπους –αυτόλογου- που αποτελεί πηγή πλούσια σε βλαστοκύτταρα (τεχνική micro fat grafting). Σε καμία περίπτωση οι τρόποι αυτοί δεν συγκρίνονται με τη χειρουργική ρινοπλαστική, αφού δεν μπορούν να αλλάξουν δραστικά ή μόνιμα τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από λειτουργική άποψη (αναπνοή) μία μύτη, ούτε μπορούν να αποκαταστήσουν ανατομικά προβλήματα, κατάγματα ή ιδιαίτερες δυσμορφίες της μύτης. Αποτελούν απλά μια χρήσιμη εναλλακτική μέθοδο για διόρθωση μικρών προβλημάτων ή κάποιας ατέλειας, η οποία μπορεί να προκύψει και μετεγχειρητικά. Και βέβαια ο μόνος που είναι κατάλληλος για να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική χωρίς επέμβαση και να κρίνει την απόλυτη ένδειξη είναι ο πλαστικός χειρουργός, αφού αυτός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όλο το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών.

Συχνές ερωτήσεις για τη ρινοπλαστική

Υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για την επέμβαση; Τι είναι η ανοικτή και τι η κλειστή ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική, τόσο η πρωτογενής (αυτή που πραγματοποιείται για πρώτη φορά) όσο και η δευτερογενής αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου. Η ανοικτή ρινοπλαστική, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική τη δεκαετία του 1990, αποτελεί μια τεχνική ρινοπλαστικής, όπου οι χόνδροι της μύτης εκτίθενται με την αποκόλληση της ρινικής επιδερμίδας. Αυτό επιτυγχάνεται με μια μικρή εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο της μύτης που βρίσκεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι η ευρεία ορατότητα που δίνεται σε όλα τα ανατομικά στοιχεία που πρόκειται να επαναδιαμορφώσει ο πλαστικός χειρουργός. Καθίσταται δυνατή η πλήρης απεικόνιση των εσωτερικών δομών της μύτης και η τοποθέτηση των ραμμάτων στα ακριβή σημεία. Όλα εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε υποψήφιου, οι οποίες αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της προ-εγχειρητικής συνεδρίας. Συνήθως η ανοικτή μέθοδος επιλέγεται για τη διόρθωση πιο δύσκολων περιπτώσεων, ενώ η κλειστή χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα μαλακά μέρη της μύτης, όπως είναι το ακρορρίνιο, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες μεταβολές.

 

Ανησυχώ για την ουλή που μπορεί να μείνει από την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής με την ανοικτή μέθοδο. Μήπως αυτό αποτελεί πρόβλημα;  

Η ουλή που σχηματίζεται από την τομή που δημιουργείται στη στυλίδα, αντίθετα απ’ό,τι νομίζουν πολλοί, επουλώνεται εντελώς και σπάνια δημιουργεί αισθητικά προβλήματα. Αν η τομή προγραμματιστεί σωστά και συρραφεί καλά-μικροσκοπικά ράμματα, κλπ.- σε λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης παύει να είναι εμφανής.

Πόσο επιτυχημένη είναι η ρινοπλαστική σε μεγάλες ηλικίες;

Αν η ρινοπλαστική γίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του εξαιτίας της μείωσης παραγωγής κολλαγόνου, γεγονός που καθιστά την επίτευξη του άριστου αισθητικού αποτελέσματος πιο απαιτητική. Η ελαστικότητα του δέρματος δεν είναι ίδια στα είκοσι και στα πενήντα. Όταν μικρύνουμε μια μεγάλη μύτη και μετά από μια εβδομάδα αφαιρέσουμε το νάρθηκα που συγκρατεί τα οστά, θα δούμε ότι το νεανικό δέρμα έχει «μαζέψει» χάρη στην ελαστικότητά του. Αντίθετα, το πολύ ώριμο δέρμα δεν θα έχει την ίδια αντίδραση, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαναλογία με το σκελετό και το ακρορρίνιο να δείχνει φουσκωμένο. Βέβαια, για να μην αποθαρρύνουμε κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από το να πραγματοποιήσουν μια επέμβαση που ενδέχεται να είχαν διακαή επιθυμία σε όλη τους τη ζωή, τους λέμε ότι με τη νέα ανοικτή μέθοδο της ρινικής μνήμης μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσο προσεκτικός/ή χρειάζεται να είμαι μετά την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής μου;

Σε γενικές γραμμές, η ρινοπλαστική είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση που αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση και τη ζωή του ατόμου. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο συνιστάται η αποφυγή ενεργειών που αυξάνουν πιθανή αιμορραγία και μεσοπρόθεσμα, για διάστημα περίπου ενός μήνα, η αποφυγή πλήξης (χτυπήματος) που μπορεί να προκαλέσει καταρχήν πόνο και σε σπάνιες περιπτώσεις ζημιά στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Γι’αυτό καλό είναι για τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά την επέμβαση να αποφεύγονται τα δυναμικά σπορ και οι υποβληθέντες  σε ρινοπλαστική να λαμβάνουν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες που εκθέτουν την περιοχή.

Τι είναι η μη-χειρουργική ρινοπλαστική;

Ουσιαστικά είναι ακόμα μια εφαρμογή των ενέσιμων εμφυτευμάτων («fillers» υαλουρονικού οξέος), με τα οποία πετυχαίνουμε ένα καμουφλάζ μικρών δυσμορφιών της μύτης. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τη χειρουργική ρινοπλαστική, διότι δεν μπορεί να αλλάξει δραστικά ή μόνιμα τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από λειτουργική άποψη (αναπνοή) μία μύτη, αλλά μπορεί να κρύψει μικρά εξογκώματα και να δημιουργήσει μια καλύτερη εμφανισιακά ράχη, αλλαγές οι οποίες μπορούν να κάνουν τη μύτη να φαίνεται πιο ελκυστική. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου και έχει άμεσα ορατά αποτελέσματα. Μετά την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας, ο πλαστικός χειρουργός εγχύει με μικρές ενέσεις στη μύτη τα fillers και τα διαμορφώνει, δίνοντας ένα ομορφότερο σχήμα στη μύτη. Η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου μισή ώρα και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Τα fillers δεν αποτελούν, βέβαια, τη λύση για τον καθένα που θεωρεί τη μύτη του μη ελκυστική ούτε μπορούν να αποκαταστήσουν ανατομικά προβλήματα, κατάγματα ή ιδιαίτερες δυσμορφίες, αλλά είναι μια χρήσιμη εναλλακτική μέθοδος για διόρθωση μικρών προβλημάτων, όπως επίσης κάποιας μικρής ατέλειας που μπορεί να προκύψει μετεγχειρητικά. Και βέβαια ο μόνος που είναι κατάλληλος για να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική χωρίς επέμβαση και να κρίνει την απόλυτη ένδειξη είναι ο πλαστικός χειρουργός –και όχι άλλη ειδικότητα- διότι αυτός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όλο το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών.

Με ποιες επεμβάσεις συνδυάζεται συνήθως η ρινοπλαστική;

Πολλές φορές συνδυάζεται με γενειοπλαστική, η οποία αποκαθιστά προβλήματα στο πηγούνι και βοηθά στην περαιτέρω ανάδειξη του αισθητικού αποτελέσματος της ρινοπλαστικής. Επίσης, ίσως να χρειαστεί ελάχιστα επεμβατική παρέμβαση στα άνω χείλη με υαλουρονικό οξύ ή λίπος για την επίτευξη συμμετρίας. Ο συνδυασμός όλων αυτών προσφέρει σε γυναίκες και άντρες θεαματική βελτίωση στη συνολική εικόνα του προσώπου τους και ένα νέο προφίλ.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ