Damagas.gr

Edit Content

Πώς θα μιλήσετε για την πλαστική σας στους γονείς ή τα παιδιά σας

 «Οι γονείς μου είχαν επιφυλάξεις, γιατί ανησυχούσαν ως προς το θέμα της νάρκωσης…προχώρησα χωρίς να τους το πω. Όταν κατανόησαν πόση σημασία είχε αυτό για μένα, κι αυτό έγινε σε βάθος χρόνου, δεν ήταν αρνητικοί», «δεν τους είχα πει τίποτα για να μην μ’επηρεάσουνε», «απ’τους γονείς μου απέκρυψα την πρώτη επέμβασή μου…δεν μένουμε μαζί. Το είπα κατόπιν εορτής», «πρόβλημα δεν υπήρχε γιατί η επέμβαση ήτανε της μιας μέρας. Δεν υπήρχε τρόπος να καταλάβουν, και είχα σκεφτεί να τους το πω αργότερα». Πολλοί υποβληθέντες σε αισθητική επέμβαση προβληματίζονται για το πώς θα αποκαλύψουν την πραγματοποίησή της στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ειδικά στους γονείς τους. 

   Αντί, όμως, να εστιάσετε τη συζήτηση στο αποτέλεσμα (δηλαδή στην πραγματοποίηση της επέμβασης) είναι προτιμότερο να δώσετε έμφαση στην εξήγηση των λόγων για τους οποίους αποφασίσατε να «μπείτε κάτω από το νυστέρι». Οι γονείς σας είναι λογικό να ανησυχούν, μην ξεχνάτε, όμως, ότι πάντα θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Αφού για εσάς αυτή η επιλογή ήταν η καλύτερη και από τη στιγμή που είστε ενήλικες, αν τους περιγράψετε τα αρνητικά συναισθήματα που σας προκαλούσε το τροποποιημένο χαρακτηριστικό και τα αναμενόμενα οφέλη της επέμβασης στη ζωή σας, είναι σίγουρο ότι θα σας κατανοήσουν καλύτερα και ότι θα χαρούν που κάνατε κάτι για τον εαυτό σας, το οποίο θα σας βοηθήσει στη μετέπειτα πορεία σας. Αν, παρ’όλ’αυτά, δεν τα καταφέρετε με τη συζήτησή σας ή προβληματίζεστε υπερβολικά, αξιοποιήστε και τη βοήθεια της κοινωνικής ομάδας του γιατρού σας.

   Το δυσκολότερο, όμως, είναι αν είστε και εσείς οι ίδιοι γονείς και προβληματίζεστε για το πώς θα πείτε στα παιδιά σας ότι κάνατε αισθητική επέμβαση. Μπορεί να «νικήσατε» -ως ένα βαθμό- τη βιολογία, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης αισθητικής χειρουργικής, δεν μπορείτε, όμως, να «ξεγελάσετε» τους νόμους του Mendel και να ελέγξετε τη δύναμη της κληρονομικότητας. (Ο Gregor Mendel διατύπωσε για πρώτη φορά το 1864 σειρά νόμων που περιγράφουν τη μετάδοση κληρονομικών χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά). Ακόμα κι αν ανησυχείτε ότι θα αναστατώσετε τα παιδιά σας, αποτελεί υποχρέωσή σας να τα ενημερώσετε για όλα τα χαρακτηριστικά που ενδέχεται να έχουν κληρονομήσει από εσάς, ακόμα και αν τα έχετε τροποποιήσει: από τη στιγμή που η ηλικία τους το επιτρέπει, δηλαδή μπορούν να αντιληφθούν τέτοιου είδους ζητήματα, το γρηγορότερο που θα τα ενημερώσετε είναι και το καλύτερο.

   Ο αποτελεσματικότερος τρόπος συζήτησης είναι να τους εξηγήσετε ξεκάθαρα –και χωρίς ενοχές- ότι κάποιο σημείο του σώματός σας σάς ενοχλούσε πάρα πολύ κι ότι αποφασίσατε να το διορθώσετε χειρουργικά. Εξηγήστε τους ότι η αλλαγή αυτή θα σας βοηθήσει, πλέον, να ανταποκρίνεστε καλύτερα και στα γονεϊκά σας καθήκοντα: η βελτίωση της συναισθηματικής σας κατάστασης και η ενίσχυση της αυτό-εκτίμησής σας θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αυξήσετε τις κοινές σας δραστηριότητες και την ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί  (π.χ. μετά την απαλλαγή σας από το περιττό λίπος θα μπορείτε να συμμετέχετε μαζί σε αθλητικές δραστηριότητες, δίνετε ευχαρίστηση στο παιδί σας όταν παρευρίσκεστε σε σχολικές γιορτές ή διοργανώνετε πάρτι στο σπίτι με τους φίλους του, κλπ.). Εκτός από το γεγονός ότι μια ισορροπημένη και ευχάριστη οικογενειακή ατμόσφαιρα ωφελεί την ψυχολογία των παιδιών, είναι σίγουρο ότι θα χαρούν που πλέον ο γονιός τους μπορεί να τα βοηθήσει πιο αποτελεσματικά στα προβλήματά τους και να συμμετέχει πιο ενεργά στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Με τον τρόπο αυτό θα έρθετε πιο κοντά και θα καλλιεργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τα παιδιά σας, και να είστε βέβαιοι ότι η θετική αυτή αλλαγή στη ζωή σας θα αυξήσει και τα δικά τους επίπεδα δραστηριότητας, καθώς και την κοινωνικότητά τους.

   Κάποιοι γονείς ανησυχούν ότι η αποκάλυψη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την αντίληψη που έχουν τα παιδιά τους για το σώμα τους (π.χ. αν έχετε υποβληθεί σε αυξητική στήθους ίσως προβληματίζεστε πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την κόρη σας, ειδικά στην περίοδο της εφηβείας). Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι η εικόνα του σώματος είναι διαφορετική για τον καθένα μας –αφού δεν περιορίζεται μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση, δηλαδή σε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, αλλά περιλαμβάνει και τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα που έχουμε για το σώμα μας. Εξηγήστε, επομένως, στα παιδιά σας ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναπτύσσει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι το χαρακτηριστικό του σώματός σας, που εσείς θελήσατε να τροποποιήσετε και ενδεχομένως έχετε κληρονομήσει στο παιδί σας, μπορεί να μην ενοχλήσει ποτέ το ίδιο, επομένως η αποκάλυψη της επέμβασής σας δεν θα οδηγήσει απαραίτητα το παιδί σας σε αρνητική εικόνα σώματος.

   Επιπλέον, η έγκαιρη ενημέρωση των παιδιών σας μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή κάποιων καταστάσεων, να λειτουργήσει προειδοποιητικά και να μειώσει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά το ίδιο πρόβλημα και τα ίδια. Τα παιδιά δεν μπορούν, βέβαια, να ελέγξουν τη διαμόρφωση κάποιων χαρακτηριστικών τους (π.χ. μύτη, αυτιά, στήθος), μπορούν, όμως, για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι έχουν κληρονομήσει το σωματότυπό σας ή την τάση του οργανισμού σας για συσσώρευση ανεπιθύμητου λίπους σε κάποια σημεία του σώματος –που σας οδήγησε να υποβληθείτε σε λιποαναρρόφηση ή κοιλιοπλαστική- και υιοθετώντας από μικρή ηλικία συμπεριφορές υγιεινής διατροφής και  άσκησης, να αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση. Αν, όμως, δεν το ξέρουν;

    Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο της Γεωργίας Δηλάκη  «Αισθητική χειρουργική: τα tips της επιτυχίας».