damagas.com

Edit Content

Αισθητική χειρουργική και εφηβεία

Τα οφέλη χειρουργικών και μη επεμβατικών επιλογών στην εφηβεία

Ρινοπλαστικήωτοπλαστικήαυξητική στήθουςμειωτική στήθους, αντιμετώπιση της γυναικομαστίας…αγαπητές επεμβάσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ενήλικη ζωή τους. Τι ισχύει, όμως, για την αισθητική χειρουργική σε εφήβους;

Η καλλιέργεια θετικής εικόνας σώματος κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελεί μια σημαντική υπόθεση, αφού σχετίζεται με τη αυτοεκτίμηση αλλά και μια πρόκληση, γιατί πρόκειται για μια περίοδο σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σήμερα, με τη δημοφιλία των selfies και της κοινοποίησης φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλο και περισσότεροι έφηβοι προβληματίζονται με σημεία ή χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ή στο σώμα τους, αναζητώντας τη βελτίωση ή και την αλλαγή της εμφάνισής τους μέσω της αισθητικής χειρουργικής.

Μη επεμβατικές τεχνικές για εφήβους

Η αποτρίχωση με το τελευταίας γενιάς laser Αλεξανδρίτη Candela GentleLase Pro-U ενισχύει άμεσα και με ασφάλεια την εφηβική αυτοπεποίθηση, αφού αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την έντονη τριχοφυΐα, που προκαλεί αμηχανία και ανασφάλεια στην εφηβική ηλικία.

Επιπλέον, η εξατομικευμένη εφαρμογή μη επεμβατικών τεχνικών, όπως τα peelings, η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους και το Dermapen 4 δίνει τη λύση σε προβλήματα ακμής –που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό εφήβων- ή και ουλών που προκαλούνται από ακμή.

Ως το πιο δοκιμασμένο ενέσιμο υλικό, το υαλουρονικό οξύ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ατέλειες –μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τη χειρουργική τους διόρθωση- όπως το μικρό (υποπλαστικό) πηγούνι και ο μικρός ήβος (καμπούρα) της μύτης, η ήπια σκολίωση στη ράχη της, το «πεσμένο» ακρορρίνιο στο πλαίσιο της υγρής ρινοπλαστικής.

Εκτός, όμως, από αυτές τις μη επεμβατικές τεχνικές ποια είναι η ενδεδειγμένη εφαρμογή της αισθητικής χειρουργικής σε εφήβους;

Αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με ασφάλεια στην εφηβική ηλικία

Ωτοπλαστική

Η χειρουργική διόρθωση των «πεταχτών» αυτιών είναι η μόνη πλαστική επέμβαση που μπορεί να γίνει και πριν από την εφηβεία, από την ηλικία των 5 ετών, οπότε έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των πτερυγίων των αυτιών. Σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία –αφού γενική αναισθησία χρησιμοποιείται μόνο μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων.

Ρινοπλαστική

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση μεταξύ των νέων ηλικιών. Η ιατρική εκτίμηση για ρινοπλαστική είναι εφικτή μετά την ολοκλήρωση του μεγέθους και του σχήματος της μύτης, γι’αυτό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του σπλαχνικού κρανίου. Έτσι για τα αγόρια η επέμβαση συστήνεται από την ηλικία των 18 ετών και μετά, ενώ για τα κορίτσια από την ηλικία των 17 και μετά. Μέχρι τότε, ωστόσο, η μη επεμβατική / υγρή ρινοπλαστική –που πραγματοποιείται με τη χρήση υαλουρονικού- διορθώνει, προσωρινά, μικρά αισθητικά προβλήματα στη μύτη.

Πλαστική στήθους

Η αυξητική στήθους συστήνεται, συνήθως, να γίνεται με την ενηλικίωση, επειδή, όμως, η εφηβεία ολοκληρώνεται στη γυναίκα πιο νωρίς μπορεί να πραγματοποιηθεί και λίγο νωρίτερα όταν το πρόβλημα είναι έντονο ή στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας της νεαρής ενδιαφερόμενης. Επομένως η αμαστία ή υποπλασία μαστών, σπάνιες δυσμορφίες των μαστών, όπως το σύνδρομο Poland’s ή προβλήματα όπως η συγγενής ανισομαστία και οι σωληνωτοί μαστοί είναι περιπτώσεις, στις οποίες ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να κρίνει την αυξητική στήθους ως κατάλληλη για μια έφηβη. Από την άλλη, η μειωτική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έφηβες από την ηλικία των 15 ετών για να ανακουφιστούν από τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα ή να απαλλαγούν από προβλήματα στην αναπνοή λόγω των υπερβολικά μεγάλων μαστών.

Οι υπερτροφικοί μαστοί μπορεί να είναι ένα παροδικό πρόβλημα λόγω ανισορροπίας ορμονών σε έφηβα αγόρια αλλά αρκετές φορές –αν δεν επιλυθεί από μόνο του στα πρώτα χρόνια της εφηβείας ή προκαλεί έντονη συναισθηματική δυσφορία- αντιμετωπίζεται χειρουργικά με την επέμβαση κατά της γυναικομαστίας. Η καλή ελαστικότητα δέρματος που υπάρχει στη νεαρή ηλικία, συμβάλλει, μάλιστα, στο επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού μειώνεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης του δέρματος.

Σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχία των επεμβάσεων στην εφηβική ηλικία

  • Η συναισθηματική –εκτός από τη βιολογική- ωριμότητα των νεαρών υποψηφίων. Οι ίδιοι –με την υποστήριξη αλλά όχι την επιβολή των γονιών- είναι εκείνοι που χρειάζεται να ξεκινήσουν τη διαδικασία της επέμβασης, ώστε μέσα από την προεγχειρητική συνεδρία να αναδειχθεί η ελεύθερη, συνειδητοποιημένη τους απόφαση. Εξαίρεση αποτελεί, βέβαια, η επέμβαση για τη διόρθωση των «πεταχτών» αυτιών όπου η έγκαιρη συζήτηση των γονιών με τον πλαστικό χειρουργό για την επίλυση του προβλήματος όχι μόνο βελτιώνει τη σχολική ζωή του παιδιού αλλά μπορεί να αποτρέψει ακόμα και το φαινόμενο του bullying, που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι μια πραγματικότητα.
  • Η διασφάλιση της προσεκτικής και εκτεταμένης προεγχειρητικής αξιολόγησης. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να εξετάσει με αντικειμενικότητα όλα τα δεδομένα και να καθορίσει με σαφήνεια τα περιθώρια της αλλαγής, ενημερώνοντας ανάλογα τον κάθε υποψήφιο.
  • Οι ρεαλιστικές επιθυμίες και προσδοκίες των νεαρών υποψηφίων, οι οποίοι αν προσπαθήσουν να κατασκευάσουν την ταυτότητά τους υιοθετώντας ψηφιακά πρότυπα ομορφιάς ή αντιγράφοντας πρόσωπα του περιβάλλοντός τους ή έχοντας ως μόνο κριτήριο πώς δείχνουν σε διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές, θα απογοητευτούν από την αισθητική χειρουργική.
  • Η πραγματοποίηση του χειρουργείου υπό την προϋπόθεση της πλήρους, ενημερωμένης συγκατάθεσης. Αυτό απαιτεί τη διεξοδική συζήτηση των επιθυμιών, των στόχων, των κινδύνων, της ανάρρωσης, των αναμενόμενων αποτελεσμάτων ώστε στο τέλος της προεγχειρητικής συνεδρίας ακόμα και οι λεπτομέρειες της επέμβασης να έχουν κατανοηθεί και συμφωνηθεί από τους νεαρούς υποψήφιους και τους γονείς ή κηδεμόνες τους.