Αυξητική στήθους: τα βήματα που οδηγούν στο τέλειο αποτέλεσμα
Εξασφαλίστε τέλειο αποτέλεσμα στην αυξητική στήθους
«Νιώθω αμήχανα για το μικρό στήθος μου», «αισθάνομαι ότι το στήθος μου δεν είναι συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα μου», «οι μαστοί μου είναι αισθητά ασύμμετροι», «έχω χάσει την πληρότητα στο πάνω μέρος του στήθους μου αφότου έκανα παιδιά», «ενοχλούμαι από το σχήμα και το περίγραμμα του στήθους μου», «θέλω να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση μέσα και έξω από τα ρούχα μου», είναι μερικές συχνές φράσεις πολλών γυναικών, οι οποίες αναδεικνύουν την αυξητική στήθους σε μια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις. Το τελικό αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους καθορίζεται από μια σειρά επιλογών, που η γυναίκα με τον πλαστικό χειρουργό της θα αποφασίσει. Στην προεγχειρητική συνεδρία -το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα για την επιτυχία της αυξητικής στήθους- θα διερευνήσετε, μαζί με τον πλαστικό χειρουργό σας, τις δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας, θα καταλήξετε στις λύσεις που ταιριάζουν στην περίπτωσή σας και θα προσαρμόσετε την επέμβαση στις ανάγκες του σώματός σας, εξασφαλίζοντας την «πολύτιμη» εξατομίκευση.
1. Μέγεθος ενθεμάτων
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Το μέγεθος μετριέται σε κυβικά εκατοστά (cc) και κυμαίνεται, συνήθως, από 200 cc έως 500 cc. Οι «παραγεμισμένοι», υπερμεγέθεις και «ψεύτικοι» μαστοί ανήκουν στο παρελθόν της αισθητικής χειρουργικής, αφού ιδανικό στήθος είναι το φυσικό στήθος, που ταιριάζει με το σωματότυπο της γυναίκας και η ομορφιά του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αισθητικές αναλογίες. Για παράδειγμα, ένας κορμός κοντός και με μεγάλη περίμετρο χρειάζεται ένα ένθεμα με μεγαλύτερο πλάτος και μικρότερο ύψος, ενώ ένα ψηλόλιγνο σώμα χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο. Επομένως, η συνεργασία του πλαστικού χειρουργού με την υποψήφια στην προεγχειρητική συνεδρία είναι απαραίτητη για την ιδανική επιλογή του ενθέματος, αφού για τον προσδιορισμό του χρειάζεται να αξιολογηθούν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες.
Στην πρώτη επίσκεψη δοκιμάζονται διάφορα μεγέθη κάτω από το σουτιέν, ενώ, ακόμα και κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπάρχει η δυνατότητα οριστικού ελέγχου με τη χρήση αποστειρωμένων μετρητών (sizers) που μιμούνται τα μόνιμα ενθέματα.
2. Θέση των ενθεμάτων
Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε κάτω από το μαζικό αδένα είτε κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Με την πρωτοποριακή τεχνική dual plane (διπλού επιπέδου) τοποθετούνται σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα (μερικώς πίσω από το μείζονα θωρακικό μυ –στον άνω πόλο- και μερικώς πίσω από το μαζικό αδένα –κάτω και έξω). Η τεχνική αυτή υπερτερεί έναντι όλων των άλλων, γιατί εξασφαλίζει την ανεξάρτητη σχέση του ενθέματος τόσο με τον υπερκείμενο μυ όσο και με τον υπερκείμενο μαστό, επιτυγχάνοντας πρώτον ανόρθωση του πεσμένου στήθους κατά 2 με 3 εκατοστά, δεύτερον καλύτερο σχήμα μαστού και τρίτον μακράς διάρκειας αποτέλεσμα. Επιπλέον, όλα πραγματοποιούνται με ανατομική τάξη, με σεβασμό στους ιστούς και με ατραυματικό τρόπο. Έτσι επιτυγχάνεται γρηγορότερη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και φυσικότερο αισθητικό αποτέλεσμα.
3. Σχήμα των ενθεμάτων
Υπάρχουν δύο σχήματα ενθεμάτων σιλικόνης, το στρογγυλό και το ανατομικό (σταγόνα). Τα στρογγυλά διακρίνονται σε μικρού, μέσου και μεγάλου βαθμού προβολή, ενώ τα ανατομικά ξεχωρίζουν από το διαφορετικό ύψος, το οποίο μπορεί να είναι ίδιο με το πλάτος, μικρότερο από το πλάτος ή και μεγαλύτερο από το πλάτος. Η επιλογή του σχήματος γίνεται ανάλογα με το πώς θέλουμε να είναι η καμπύλη του άνω πόλου, με το πόσο χαλαρό ή σφιχτό είναι το δέρμα, αλλά και με τα υπόλοιπα σωματομετρικά κριτήρια.
4. Χειρουργική τομή
Η τομή στην υπομάστια αύλακα –η οποία προτιμάται από την πλειοψηφία των πλαστικών χειρουργών- η περιθηλαία τομή και η μασχαλιαία τομή είναι οι πιο συνηθισμένες τομές για την τοποθέτηση των ενθεμάτων στην αυξητική στήθους. Στην υπομάστια πτυχή ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί μια τομή περίπου 3-4 εκατοστά κάτω από το στήθος, που του επιτρέπει τη μέγιστη πρόσβαση για την τοποθέτηση των ενθεμάτων. Η υπομάστια τομή υπερτερεί σε σχέση με όλες τις άλλες τομές γιατί αποκαλύπτει καλύτερα τον ιστό του στήθους, προσφέρει αδιόρατες ουλές -αφού βρίσκεται εκεί ακριβώς που κάνει πτύχωση ο μαστός- και δεν επηρεάζει το θηλασμό. Με την πραγματοποίηση της υπομάστιας τομής αποφεύγονται τα μειονεκτήματα των δύο άλλων προσπελάσεων, που είναι η διακοπή των μισών γαλακτοφόρων πόρων στη θηλή, καθώς και η μείωση της αισθητικότητας των θηλών, που δημιουργούνται με την τομή στη θηλαία άλω, αλλά και η δυσκολία στη σωστή τοποθέτηση των ενθεμάτων λόγω περιορισμένης ορατότητας του χειρουργικού πεδίου, που δημιουργεί η τομή στη μασχάλη.
5. Είδος ενθεμάτων
Τα τελευταίας γενιάς ενθέματα σιλικόνης με συνεκτική γέλη (cohesive gel) αποτελούν σήμερα τη χρυσή επιλογή στην αυξητική στήθους, αφού προσφέρουν φυσικότερη εμφάνιση και αίσθηση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ η χρήση ενθεμάτων νερού έχει πλέον εγκαταλειφθεί -λόγω των μετεγχειρητικών επιπλοκών που εμφάνιζαν- και τα ενθέματα πολυουρεθάνης δεν έχουν περάσει ακόμα το τεστ του χρόνου. Μια ακόμη επιλογή, που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες, είναι μεταξύ ενθεμάτων σιλικόνης με λεία ή ανάγλυφη επιφάνεια.
Η τεχνική αυξητικής στήθους, η ιδανική επιλογή των ενθεμάτων και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους σας. Αφιερώστε, λοιπόν, προεγχειρητικά τον απαραίτητο χρόνο για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων, ώστε να απολαύσετε μετεγχειρητικά τη μέγιστη ικανοποίηση από την επέμβαση και το σώμα σας!