Damagas.gr

Edit Content
γρομπαλάκια από υαλουρονικό

Είναι τα γρομπαλάκια μετά από υαλουρονικό λόγος ανησυχίας;

Το ενέσιμο υαλουρονικό έχει κατακτήσει πλέον επάξια μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες. Γεμίζει, ενυδατώνει, εξομαλύνει και λειαίνει με τρόπο που δε μπορεί να επιτύχει κανένα serum και καμία άλλη θεραπεία. Επιλέγεται ευρέως για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου, την εξομάλυνση των ρυτίδων και την ενίσχυση ορισμένων χαρακτηριστικών του προσώπου όπως τα χείλη ή τα ζυγωματικά. Ωστόσο, μια συχνή παρενέργεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς είναι τα γρομπαλάκια μετά από το ενέσιμο υαλουρονικό. Ενώ αυτά τα μικρά εξογκώματα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, είναι συνήθως προσωρινά και δεν αποτελούν κανένα λόγο πανικού ή απογοήτευσης ότι η θεραπεία ήταν ανεπιτυχής.

 

 

Γιατί εμφανίζονται γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό;

 

Τα γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό μπορεί να προκύψουν λόγω διαφόρων παραγόντων. Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης αυτών των μικρών εξογκωμάτων μετά από τα fillers είναι το οίδημα και οι μώλωπες από τις ίδιες τις εγχύσεις. Το οίδημα και οι μώλωπες που αναπτύσσονται μετά την έγχυση του υλικού μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προσωρινά εξογκώματα. Η φυσική αντίδραση του σώματος στη διείσδυση της βελόνας περιλαμβάνει φλεγμονή, η οποία μπορεί να κάνει τις περιοχές θεραπείας να αποκτήσουν ακανόνιστη υφή στην αρχή. Αντίστοιχα, οι μώλωπες ενδέχεται να συμβάλλουν στο σχηματισμό αιματωμάτων, τα οποία γίνονται συχνά αντιληπτά ως μικρά εξογκώματα κάτω από το δέρμα. Συνήθως, μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την ενέσιμη θεραπεία, γίνεται αισθητή μια τραχιά υφή γύρω από τα σημεία που εγχύθηκε το υλικό, συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως τα χείλη ή τα κάτω βλέφαρα. Τα γρομπαλάκια μετά από υαλουρονικό στα χείλη είναι πιο συνηθισμένα γιατί υπάρχουν εκατοντάδες μικροί σιελογόνοι αδένες στην εσωτερική πλευρά του χείλους. Όταν εγχύεται filler εκεί, προκύπτουν πιο έντονα γρομπαλάκια. 

 

Παράλληλα, μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης μικρών εξογκωμάτων μετά το υαλουρονικό είναι η λανθασμένη τεχνική έγχυσης του υλικού. Αν το υλικό εγχυθεί πολύ επιφανειακά ή άνισα, μπορεί να δημιουργήσει ορατά εξογκώματα. Εάν επίσης το υλικό του filler τοποθετηθεί σε λάθος στρώμα ιστού είναι πολύ πιθανό να μην ενσωματωθεί σωστά στους ιστούς και να δημιουργήσει γρομπαλάκια. Επίσης, τα χαρακτηριστικά του υλικού διαδραματίζουν ρόλο στο αν θα εμφανιστούν μικρά εξογκώματα μετά τη θεραπεία ή όχι. Τα πιο παχύρρευστα fillers είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν εξογκώματα αν δεν κατανεμηθούν ομοιόμορφα ή δεν ενσωματωθούν σωστά. Αντίστοιχα, η έγχυση υπερβολικής ποσότητας υλικού σε μία περιοχή μπορεί να προκαλέσει διόγκωση. 

 

Η μετακίνηση του υλικού του filler είναι ένας άλλος παράγοντας εμφάνισης εξογκωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση το προϊόν μετατοπίζεται από το σημείο της ένεσης λόγω βαρύτητας, κίνησης ή κακής τοποθέτησης. Αυτή η μετακίνηση μπορεί να προκαλέσει γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό σε γειτονικές περιοχές. Επίσης, τα fillers υαλουρονικού οξέος σε σπάνιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να προσελκύσουν νερό άνισα, δημιουργώντας τοπικό οίδημα ή μικρά εξογκώματα.

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα μπορεί να αντιδράσει στο υλικό του filler αντιμετωπίζοντάς το ως ξένο σώμα και να σχηματίσει μικρά οζίδια ή κοκκιώματα. Τα κοκκιώματα είναι φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες ή μήνες μετά τη θεραπεία. Οι καθυστερημένες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως υπερευαισθησία ή λοίμωξη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν μικρά εξογκώματα εβδομάδες έως μήνες μετά τη θεραπεία. Η κακή φροντίδα μετά τη διαδικασία, όπως η υπερβολική πίεση ή το μασάζ στην υπό θεραπεία περιοχή, μπορεί επίσης να διαταράξει τη θέση του filler και να επιδεινώσει τις επιπλοκές.

 

 

Πρόληψη εμφάνισης εξογκωμάτων μετά τα fillers

 

Τα εξογκώματα μετά το ενέσιμο υαλουρονικό μπορούν συχνά να προληφθούν εάν φυσικά ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Η επιλογή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού για να πραγματοποιήσει την ενέσιμη θεραπεία είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Ένας πιστοποιημένος κι έμπειρος πλαστικός χειρουργός κατανοεί σε βάθος την ανατομία του προσώπου και επιλέγει την ενδεδειγμένη τεχνική, το κατάλληλο υλικό και το σωστό βάθος έγχυσής του. Η επιλογή επίσης του κατάλληλου υλικού fillers ανά περιοχή είναι επίσης βασικό βήμα ώστε να μην προκύψουν γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό. Για παράδειγμα, τα πιο παχύρρευστα fillers είναι κατάλληλα για την αποκατάσταση του χαμένου όγκου σε περιοχές μεγαλύτερης έκτασης όπως οι παρειές, αλλά δεν ενδείκνυνται για πιο «λεπτεπίλεπτες» περιοχές όπως η περιοχή του κάτω βλεφάρου ή τα χείλη.

 

Παράλληλα, η τήρηση των οδηγιών μετά τη θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού εξογκωμάτων. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν, να κάνουν μασάζ ή να ασκούν πίεση στην περιοχή που έχει εφαρμοστεί το υλικό, εκτός αν τους δοθεί διαφορετική οδηγία. Ο περιορισμός της σωματικής δραστηριότητας και η αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών αμέσως μετά τη θεραπεία είναι επίσης απαραίτητα μέτρα. Ο γιατρός μπορεί να κάνει ήπιο μασάζ στην περιοχή μετά την έγχυση του υλικού για να διασφαλίσει την ομοιόμορφη κατανομή του. Τα προσωρινά εξογκώματα που οφείλονται σε οίδημα ή μώλωπες συνήθως υποχωρούν με την πάροδο 2 εβδομάδων, επομένως οι ασθενείς πρέπει να έχουν υπομονή. Τα follow-up ραντεβού επιτρέπουν την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών.

 

 

Πώς εξαλείφονται τα γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό;

 

Αν εμφανιστούν γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης ώστε να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Εάν πρόκειται για μαλακά εξογκώματα, τότε αυτά συνήθως έχουν προκληθεί από μετακίνηση ή κακή ενσωμάτωση του υλικού του filler. Σε αυτή την περίπτωση ένα ένα καλό σταθερό μασάζ από τον ιατρό που έκανε την έγχυση πιθανότατα θα τα εξομαλύνει. Μικρά, σκληρά εξογκώματα όπως τα κοκκιώματα πιθανώς υποδηλώνουν ότι το σώμα του ασθενούς μπορεί να έχει αντιδράσει στο υλικό. Μια ήπια αλλεργική αντίδραση μπορεί να διευθετηθεί γρήγορα και εύκολα με λήψη στεροειδών. Αν τα εξογκώματα οφείλονται σε κάποια μόλυνση, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά. Για τα fillers υαλουρονικού οξέος, οι ενέσεις υαλουρονιδάσης μπορούν να διαλύσουν το υλικό του filler γρήγορα και αποτελεσματικά εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, έχουν σχηματιστεί έντονα γρομπαλάκια ή έχει μετακινηθεί το υλικό. Στην πλειοψηφία βέβαια των περιπτώσεων, ο χρόνος και η παρακολούθηση είναι αρκετά, καθώς τα εξογκώματα συχνά υποχωρούν φυσικά καθώς μειώνεται το οίδημα και το filler ενσωματώνεται με τον περιβάλλοντα ιστό. 

 

Τα γρομπαλάκια μετά από το υαλουρονικό μπορεί να είναι ανησυχητικά, αλλά είναι συνήθως προσωρινά και διαχειρίσιμα με τη σωστή φροντίδα. Τα περισσότερα από αυτά τα εξογκωματάκια προκαλούνται από οίδημα ή μώλωπες, λανθασμένη τεχνική έγχυσης ή μετακίνηση του προϊόντος και μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά μέτρα. Να τονιστεί ξανά πως επιλογή ενός καταρτισμένου, έμπειρου πλαστικού χειρουργού και η τήρηση των οδηγιών μετά τη θεραπεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Ο Πλαστικός Χειρουργός στο Κολωνάκι Δρ. Άρης Νταμάγκας εγχύει το υλικό του filler με απόλυτη προσοχή και επιλέγει την καταλληλότερη ανά περίπτωση τεχνική έγχυσης και σύσταση του υλικού ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.