damagas.com

Edit Content

Περιοφθαλμική αναζωογόνηση: οι τεχνικές για φωτεινό, νεανικό βλέμμα

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες – «πόδι της χήνας»

Τα μάτια «μιλούν»…με το βλέμμα εκφράζουμε συναισθήματα, μεταφέρουμε μηνύματα, τονίζουμε το λόγο μας, αναδεικνύοντας το ρόλο του σε πρωταγωνιστικό της καθημερινότητας. Η περιοφθαλμική περιοχή, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη –η πιο λεπτή επιδερμίδα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ανθρώπινου σώματος- με συνέπεια οι έντονοι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής και τα σημάδια της γήρανσης να αποτυπώνονται πιο εύκολα πάνω της.

Ποια είναι τα πιο συχνά αισθητικά προβλήματα γύρω από τα μάτια και πώς επιτυγχάνεται η περιοφθαλμική αναζωογόνηση για φωτεινό, ξεκούραστο, νεανικό βλέμμα;

Λεπτές γραμμές και ρυτίδες – «πόδι της χήνας»

Μπορούν να εμφανιστούν λόγω της απώλειας κολλαγόνου και ελαστικότητας της επιδερμίδας με την πάροδο του χρόνου, των επαναλαμβανόμενων κινήσεων και εκφράσεων του προσώπου αλλά και παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και το κάπνισμα. Το «πόδι της χήνας» (crow’s feet) είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στην πλαϊνή εξωτερική περιοχή των ματιών και λόγω του ακτινωτού σχήματος μοιάζουν με πόδι πτηνού.

Η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη παραμένει, διαχρονικά, η ιδανική επιλογή αντιμετώπισης των περιοφθαλμικών γραμμών και ρυτίδων, ενώ προσφέρει, ταυτόχρονα, ανόρθωση των «πεσμένων» φρυδιών, που προσδίδουν λυπημένη όψη στο πρόσωπο. Όταν οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια είναι βαθιές μπορεί να χρειαστεί ο συνδυασμός του υλικού με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ (fillers) για να επιτευχθεί το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Μαύροι κύκλοι

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια (περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση) προκαλούνται από μια ποικιλία παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, της έλλειψης ύπνου, αφυδάτωσης ή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς καθώς μεγαλώνουμε λόγω της λέπτυνσης της επιδερμίδας και της απώλειας λίπους κάτω από τα μάτια.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος οι αποτελεσματικότερες μη επεμβατικές τεχνικές για τη διόρθωσή του είναι η εφαρμογή ειδικού υαλουρονικού οξέος καινούριας τεχνολογίας με ατραυματική κάνουλα και το bio nutri lift –η πιο εξελιγμένη μορφή μεσοθεραπείας που συνίσταται στο συνδυασμό υαλουρονικού οξέος και του πολυδύναμου σκευάσματος NCTF 135HA.

Βαθιά αύλακα κάτω από τα μάτια

Η χαλάρωση των ιστών των βλεφάρων και η πτώση της παρειάς έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας αύλακας στο κάτω κογχικό όριο –που βρίσκεται μεταξύ του κάτω βλεφάρου και της παρειάς- γνωστής και ως αύλακας των δακρύων (tear trough).

Η διόρθωσή της επιτυγχάνεται με την έγχυση ειδικού υαλουρονικού οξέος στην περιοχή (tear trough filler), που πραγματοποιείται με ειδική κάνουλα στο ιατρείο. Η αποκατάσταση του όγκου που έχει χαθεί είναι άμεση, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται η κουρασμένη όψη από τις μικρές «σακούλες» λίπους και τους μαύρους κύκλους που συνήθως συνυπάρχουν.

«Πεσμένα» βλέφαρα

Η συχνότερη αιτία βλεφαρόπτωσης είναι η διάταση του τένοντα που συνδέει τον ανελκτήρα μυ με το βλέφαρο, με αποτέλεσμα το βλέφαρο να «σκεπάζει» τμήμα του ματιού και να περιορίζει, συχνά, το οπτικό πεδίο, επηρεάζοντας την όραση.

Η άνω βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη χαλάρωση του δέρματος των άνω βλεφάρων, απομακρύνοντας την περίσσεια δέρματος και λίπους για αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση. Ωστόσο επειδή τις περισσότερες φορές τα «πεσμένα» βλέφαρα συνυπάρχουν με πτώση των φρυδιών, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός θα προσεγγίσει, μέσω της ίδιας τομής, το άνω τμήμα του κόγχου, επιτυγχάνοντας, παράλληλα, εσωτερική ανόρθωση του φρυδιού. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί μια μικρή τομή πάνω από το φρύδι (brow lift) για το ιδανικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Χαλάρωση κάτω βλεφάρων

Η περίσσεια δέρματος και λίπους στα κάτω βλέφαρα σε συνδυασμό με τις χαρακτηριστικές «σακούλες» αναδεικνύουν σε ιδανική επιλογή τη σύνθετη βλεφαροπλαστική των πέντε σημείων, που αποτελεί την πιο πλήρη και εξελιγμένη τεχνική βλεφαροπλαστικής. Η συγκεκριμένη τεχνική αναπλάθει αρμονικά τα βλέφαρα και αποκαθιστά με φυσικό τρόπο όλες τις ανατομικές μεταβολές στην περιοχή των βλεφάρων και της παρειάς.

   Ποια είναι, όμως, τα πέντε σημεία που αφορά η composite blepharoplasty;

  • Ανόρθωση των ζυγωματικών (cheek lift)
  • Ανακατανομή –και όχι αφαίρεση- του λίπους
  • Ανάρτηση του χαλαρωμένου σφιγκτήρα μυός στην κροταφική περιτονία
  • Κανθοπηξία (στήριξη της έξω γωνίας) για διατήρηση του «αμυγδαλωτού» σχήματος
  • Ελάχιστη αφαίρεση δέρματος

«Βαθουλωμένα» μάτια

Το αισθητικό αυτό πρόβλημα εμφανίζεται όταν η γήρανση έχει επηρεάσει τα βλέφαρα με ατροφία του λίπους (απίσχναση), κάνοντας τις υποκείμενες οστικές δομές να προεξέχουν.

   Σε αυτή την περίπτωση το νυστέρι είναι απόλυτη αντένδειξη και η αποτελεσματικότερη επιλογή είναι η αυξητική βλεφαροπλαστική, που συνίσταται στην έγχυση του δικού μας –αυτόλογου- λίπους με τη χρήση βλαστοκυττάρων (micro fat grafting) ή η έγχυση ειδικού υαλουρονικού οξέος.

   Μέσα από την εξατομίκευση αξιολόγηση του πλαστικού χειρουργού με εμπειρία στην περιοφθαλμική αναζωογόνηση θα προσδιοριστεί ποια επεμβατική ή μη επεμβατική διαδικασία ή ποιος συνδυασμός και των δύο θα ξαναδώσει στο βλέμμα σας την εκφραστική δυναμική του…για να «κλείσετε το μάτι» στο χρόνο!