damagas.com

Edit Content
ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική η τέλεια μύτη

Ρινοπλαστική ή πλαστική μύτης: μια από τις κορυφαίες -αν όχι η κορυφαία- επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Η κατάλληλη ηλικία, η επέμβαση, η ανοιχτή ρινοπλαστική, εμπειρίες ρινοπλαστικής, κόστος, τελικό αποτέλεσμα, ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι με υαλουρονικό οξύ και όλα όσα θέλετε να ξέρετε στο κείμενο που ακολουθεί.

Κρίνοντας από το ενδιαφέρον των ανθρώπων, που επισκέπτονται το ιατρείο μου στην Αθήνα αλλά και με βάση τα ετήσια στατιστικά από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) και τη Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής (ISAPS), η ρινοπλαστική αποτελεί μια από τις συχνότερες σε ζήτηση αισθητικές επεμβάσεις, κερδίζοντας τις προτιμήσεις και του γυναικείου και του ανδρικού πληθυσμού.

Στόχος της ρινοπλαστικής: νέα εικόνα, καλύτερη αναπνοή

Η ποικιλία τύπων, μεγεθών και ποιότητας ραμμάτων, η χρήση μοσχευμάτων και η εξέλιξη των τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής δίνουν, σήμερα, τη δυνατότητα να διορθωθούν όλες οι ατέλειες της μύτης, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες -και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια και προβλεψιμότητα. Επαναδιαμορφώνοντας το σχήμα της μύτης, μειώνοντας ή αυξάνοντας το μήκος, αφαιρώντας τον ήβο, αλλάζοντας τη γωνία της μύτης με το άνω χείλος και κυρίως αλλάζοντας το σχήμα του ακρορρινίου με τη χρήση ραμμάτων -τροποποιώντας τη μνήμη των χόνδρων- η ρινοπλαστική βελτιώνει εντυπωσιακά τη συνολική εικόνα και έκφραση του προσώπου, επιφέροντας μεγάλες και δυναμικές αλλαγές στη ζωή των υποβληθέντων.

Επιτυχημένη ρινοπλαστική είναι αυτή, που παράλληλα με το αισθητικό αποτέλεσμα, διασφαλίζει και το απολύτως λειτουργικό, που είναι η ελεύθερη ρινική αναπνοή και η καλή όσφρηση. Έτσι, ταυτόχρονα με τη δημιουργία μιας πιο ελκυστικής μύτης διορθώνεται και η τυχόν σκολίωση ρινικού διαφράγματος και των υπερτροφικών κογχών και γίνεται αποκατάσταση άλλων ανατομικών προβλημάτων, γιατί…μια μύτη που δεν αναπνέει, τι κι αν είναι πανέμορφη!

 

Η αξία της προεγχειρητικής συνεδρίας για την επιτυχημένη ρινοπλαστική

Η επιλογή του κατάλληλου πλαστικού χειρουργού, με εμπειρία στην πραγματοποίηση της επέμβασης και η σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση αποτελούν την απαρχή μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Κατά την πρώτη επίσκεψη γίνεται ανάλυση του προσώπου εκ μέρους του πλαστικού χειρουργού και εκτίμηση της μύτης αλλά και των επιμέρους χαρακτηριστικών που ίσως χρειάζεται να διορθωθούν. Παράλληλα, εξηγούνται οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής.

Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, η άριστη συνεργασία του ενδιαφερόμενου για ρινοπλαστική με τον πλαστικό χειρουργό και η παραγωγική τους επικοινωνία είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχία της επέμβασης.

 

Εξατομικευμένη ρινοπλαστική: εστιάστε στο δικό σας πρόσωπο

Ακόμα κι αν έχετε στο μυαλό σας ένα συγκεκριμένο στυλ μύτης ή μια μύτη, που ανήκει σε κάποιον άνθρωπο που θαυμάζετε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η μύτη αυτή είναι ελκυστική μόνο και μόνο επειδή «δένει» με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συγκεκριμένου ατόμου. Επομένως, ξεχάστε τα πρότυπα: δεν υπάρχουν «καλούπια» ή ένα μέγεθος μύτης που να ταιριάζει σε όλους. Η ιδανική μύτη για εσάς είναι αυτή που ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο. Η εξατομίκευση και η επίτευξη της αρμονίας της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου θα κρίνουν την επιτυχία της ρινοπλαστικής σας.

Ανοιχτή ρινοπλαστική: η μέθοδος της ακρίβειας 

Η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανοιχτή ή την κλειστή μέθοδο. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική οι χόνδροι της μύτης εκτίθενται με την αποκόλληση της ρινικής επιδερμίδας, που επιτυγχάνεται με μια μικρή εξωτερική τομή στη στυλίδα, δηλαδή στο σημείο της μύτης που βρίσκεται μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Με τον τρόπο αυτό ο πλαστικός χειρουργός αποκτά ευρεία ορατότητα σε όλα τα ανατομικά στοιχεία που πρόκειται να επαναδιαμορφώσει. Καθίσταται δυνατή η πλήρης απεικόνιση των εσωτερικών δομών της μύτης και η τοποθέτηση των ραμμάτων στα ακριβή σημεία, ενώ αποκαθίστανται ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα, που έχουν, ενδεχομένως, προκύψει από προηγούμενη αποτυχημένη ρινοπλαστική. Με άλλα λόγια, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη, σε αντίθεση με τη μέθοδο της κλειστής ρινοπλαστικής, όπου όλη η εργασία του πλαστικού χειρουργού καθοδηγείται με την αφή. Επιπλέον, η ανασήκωση της ρινικής επιδερμίδας μαζί με τους υμένες, που φέρουν πάνω τους αγγεία και νεύρα, εξασφαλίζει πιο ατραυματική διαδικασία και άρα λιγότερο πόνο και λιγότερο οίδημα (πρήξιμο) μετεγχειρητικά σε σχέση με την κλειστή μέθοδο. Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος, που θα επιλεγεί για την πραγματοποίηση της ρινοπλαστικής, εξαρτάται από τις εξατομικευμένες ανάγκες σας, οι οποίες αξιολογούνται κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής συνεδρίας.

Η σύγχρονη τάση στη ρινοπλαστική: ατραυματική και με γρηγορότερη ανάρρωση 

Ο σεβασμός των ιστών, με τους οποίους έχει γεννηθεί κανείς και ο διακριτικός χειρισμός της μύτης από την πλευρά του έμπειρου πλαστικού χειρουργού κάνουν τη διαδικασία της ρινοπλαστικής ανώδυνη, αφού ελαχιστοποιούν τον πόνο, επιτρέπουν τη σύντομη επάνοδο στις δραστηριότητες –με διαρκή βελτιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος- ενώ τα οιδήματα και οι μώλωπες είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

Πλαστική ρινικής μνήμης: φυσικό, προβλέψιμο και μόνιμο αποτέλεσμα στη ρινοπλαστική 

Η πρωτοποριακή τεχνική nasal memory surgery συνίσταται στην αποφυγή των υπερβολών και κάνει τις εξεζητημένες αφαιρέσεις ιστών να ανήκουν στο μακρινό παρελθόν της πλαστικής χειρουργικής. Λαμβάνει υπόψη της το γεγονός ότι οι ιστοί που απαρτίζουν τη μύτη είναι δυναμικοί, διαθέτοντας μνήμη: άρα, στην ουσία παρεμβαίνουμε και τροποποιούμε τη μνήμη των χόνδρων για να «ξεχάσουν» να επανέλθουν στην αρχική τους θέση. Με τη nasal memory surgery αφαιρείται η ελάχιστα απαραίτητη ποσότητα του πολύτιμου ιστού της μύτης και η επαναδιαμόρφωση του υπόλοιπου πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων μικροσκοπικών ραμμάτων, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία-κλειδιά, δίνοντας τη δυνατότητα στη μνήμη του χόνδρου να επαναπροσδιοριστεί. Έτσι, επιτυγχάνεται φυσικό, εξατομικευμένο, προβλέψιμο και μόνιμο αποτέλεσμα.

Η ρινοπλαστική με την τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης εξασφαλίζει την απόλυτη λειτουργικότητα της μύτης, ενώ μπορεί να διορθώσει προβλήματα που άφησαν προηγούμενες αποτυχημένες ρινοπλαστικές.

 

Υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης 

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που χαρίζει την εντυπωσιακότερη αλλαγή στην εμφάνιση και έκφραση του προσώπου, επιφέροντας τις θεαματικότερες αλλαγές και στη ζωή των υποβαλλόμενων σε αυτήν. Άτομα που υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική με την τεχνική πλαστικής ρινικής μνήμης αναφέρουν για την εμπειρία τους: «Αυτό που μου χάρισε πρώτα η ρινοπλαστική ήταν το χαμόγελό μου, το οποίο συγκρατούσα σχεδόν μόνιμα –γιατί όταν χαμογελούσα η μύτη μου προέβαλλε πιο πολύ- ή όταν το τολμούσα έβαζα το χέρι μπροστά απ’τη μύτη μου», «η μύτη μου έχει διατηρήσει την ελαστικότητά της, δεν φαίνεται “παγωμένη” ή με δέρμα τεντωμένο…δεν νιώθω κάτι αφύσικο ή ξένο προς το πρόσωπό μου», «η αυτοπεποίθηση που κέρδισα μέσω της ρινοπλαστικής επηρέασε θετικά τη ζωή μου, βελτιώνοντας την προσωπική και την επαγγελματική μου πορεία», «βελτιώθηκαν οι επικοινωνιακές μου ικανότητες, έχει αλλάξει ο τρόπος που μιλάω και κοιτάζω τον απέναντί μου…έχει αλλάξει όλη η εκφραστικότητα του προσώπου μου».

Ρινοπλαστική: κόστος

Το κόστος της ρινοπλαστικής για αισθητικούς σκοπούς δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο όταν συνυπάρχει παραμόρφωση συγγενούς ή τραυματικής αιτιολογίας και παράλληλα αναπνευστικό πρόβλημα που οφείλεται σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Επομένως, το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, η μέθοδος και η τεχνική που θα επιλεγεί, το κόστος της κλινικής και του αναισθησιολόγου, θα καθορίσουν το ακριβές κόστος της ρινοπλαστικής, για το οποίο θα ενημερωθείτε από τον πλαστικό χειρουργό στην προεγχειρητική συνεδρία. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος δεν είναι δυσθεώρητο σε σχέση με τα μοναδικά και μόνιμα οφέλη που παρέχει μια επιτυχημένη επέμβαση ρινοπλαστικής.

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι

Πολλοί ενδιαφερόμενοι για μια αλλαγή στη μύτη ρωτούν τον πλαστικό χειρουργό για τη μη χειρουργική ρινοπλαστική. Οι μη επεμβατικοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε ένα «καμουφλάζ» μικρών δυσμορφιών της μύτης είναι το υαλουρονικό οξύ και, για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, η χρήση του δικού μας λίπους –αυτόλογου- που αποτελεί πηγή πλούσια σε βλαστοκύτταρα (τεχνική micro fat grafting). Σε καμία περίπτωση οι τρόποι αυτοί δεν συγκρίνονται με τη χειρουργική ρινοπλαστική, αφού δεν μπορούν να αλλάξουν δραστικά ή μόνιμα τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από λειτουργική άποψη (αναπνοή) μία μύτη, ούτε μπορούν να αποκαταστήσουν ανατομικά προβλήματα, κατάγματα ή ιδιαίτερες δυσμορφίες της μύτης. Αποτελούν απλά μια χρήσιμη εναλλακτική μέθοδο για διόρθωση μικρών προβλημάτων ή κάποιας ατέλειας, η οποία μπορεί να προκύψει και μετεγχειρητικά. Και βέβαια ο μόνος που είναι κατάλληλος για να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική χωρίς επέμβαση και να κρίνει την απόλυτη ένδειξη είναι ο πλαστικός χειρουργός, αφού αυτός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όλο το φάσμα των θεραπευτικών επιλογών.

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ