Ρινοπλαστική: αισθητική και λειτουργικότητα μαζί
Το ρινικό διάφραγμα είναι το ανατομικό τμήμα που στηρίζει εσωτερικά τη μύτη, χωρίζοντας το δεξί από το αριστερό ρουθούνι, δηλαδή χωρίζοντας τη μύτη σε δύο ίσα μέρη, τις ρινικές θαλάμες.
Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα) είναι μια πολύ συχνή κατάσταση, που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα ή σε κακώσεις και τραυματισμούς της μύτης. Έτσι, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με στραβό διάφραγμα ταλαιπωρούνται από δυσκολία στην αναπνοή, βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους ή και ημικρανίες και κακή ποιότητα ύπνου (ροχαλητό, ακόμα και επεισόδια υπνικής άπνοιας) και είναι επιρρεπείς σε ρινίτιδες, ιγμορίτιδες, φαρυγγίτιδες.
Η πλαστική μύτης μπορεί να διορθώσει όλα τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, με την επιτυχία της να συνίσταται στον ακριβή και λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό, αφού η ποικιλομορφία στην ανατομία της μύτης κάνει την κάθε επέμβαση μοναδική. Η επέμβαση συνίσταται είτε στην αφαίρεση του σκολιωτικού τμήματος του διαφράγματος και στη σταθεροποίησή του στο κέντρο της ρινικής κοιλότητας είτε, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αφαίρεση όλου του διαφράγματος, επαναδιαμόρφωσή του στο χειρουργικό τραπέζι και επανατοποθέτησή του στη μύτη.
Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλημα στο διάφραγμα και η ρινοπλαστική πραγματοποιείται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους, πολλές φορές προκύπτει η αναγκαιότητα προσαρμογής του διαφράγματος στην τροποποιημένη μύτη (π.χ. λήψη χόνδρινων μοσχευμάτων για στήριξη του ακρορρινίου) για να μην προκύψουν προβλήματα αναπνοής στο μέλλον.
Επομένως, στη ρινοπλαστική…αισθητική και λειτουργικότητα «πηγαίνουν μαζί», αφού η αναπνοή ανήκει στις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού!